De eerste week ”zonder” Spijkenisserbrug, de brug blijkt er beter bij te liggen dan gedacht

De Spijkenisserbrug is totaal vier weken afgesloten voor het wegverkeer. Inmiddels is de eerste week voorbij en blijkt de brug er beter bij te liggen dan gedacht.

In de afgelopen week is de asfaltlaag verwijderd en is met behulp van zandstralen het brugdek schoongemaakt. Er is een klein scheurtje gevonden, maar deze hoeft niet gerepareerd te worden. Maandag gaat er nieuw asfalt gelegd worden en deze krijgt een lichtgrijze kleur. De aanpassing van de kleur zorgt ervoor dat er minder warmte op de brug komt. In combinatie dat voegovergang op het breedste punt 20mm is afgeslepen zorgt ervoor dat de brug niet meer gekoeld hoeft te worden in de zomer. Het algehele beeld is dat de brug er beter bij ligt dan verwacht. Hierdoor gaan een aantal werkzaamheden sneller dan voorzien. Dit gaat niet betekenen dat alle werkzaamheden eerder zijn afgerond.

”Ik heb nog nooit meegemaakt dat een brug er beter bij ligt dan verwacht” zegt de projectleider.

Andere werkzaamheden
Er worden ook direct andere reparatiewerkzaamheden uitgevoerd. Zo is de geleiderail (vangrail) waar dat nodig was gerepareerd en zijn er aan de onderkant van de brug wat reparaties uitgevoerd.

Werkzaamheden 24/7
Om de werkzaamheden binnen de 4 weken uit te kunnen voeren, zijn er 24/7 mensen aan het werk. Overdag en avond tussen 06:00 en 22:00 uur mogen er werkzaamheden uitgevoerd worden die geluidsoverlast geven. Tussen 22:00 en 06:00 uur is het stil voor de omwonenden en worden er bijvoorbeeld inspecties uitgevoerd. De grote tent die geplaatst is helpt met het halen van de deadline. De werkzaamheden zoals het asfalteren zijn weersafhankelijk het moet in ieder geval droog zijn en dat is de afgelopen week nog niet gelukt. Door de tent en heaters te gebruiken kan er doorgewerkt worden.

Verkeersdrukte
Vooraf was een hogere verkeersdrukte verwacht rondom de omleidingsroute. Hoewel het op sommige momenten wel druk is, ziet Rijkswaterstaat dat er 15 tot 20% minder verkeer is. ”Mensen hebben een andere manier van reizen gevonden” geeft Thora van Eijck van Rijkswaterstaat aan. ”Het is een compliment waard naar de bewoners van Nissewaard, door de aanpassing in het reisgedrag blijft de vertraging beperkt.”

In geval van calamiteiten of incidenten zoals afgelopen dinsdag dat de Botlektunnel afgesloten was loopt de vertraging op. Hulpdiensten, Rijkswaterstaat en het Haven Co√∂rdinatiecentrum hebben contact met elkaar bij calamiteiten. ”Het is altijd een afweging tussen doorstroming en veiligheid voor zowel het wegverkeer als het scheepvaart verkeer.” Afhankelijk van het incident kan er besloten worden om de Botlekbrug tijdelijk dicht te houden.

Volgende week is het andere brugdeel aan de beurt. Op zaterdag 27 april zal de tent verplaatst worden naar de Hoogvlietse kant. De Spijkenisserbrug blijft afgesloten tot 13 mei 20:00 uur.

Foto header: Rijkswaterstaat

De overgang waar een deel is afgehaald zodat in combinatie met de andere kleur asfalt koelen niet meer noodzakelijk is in de zomer.