15e Kunstroute Nissewaard voert langs 33 locaties

Het advies van Reggy Barra is ‘neem de fiets’. De voorzitter van de Stichting Kunstroute Nissewaard raadt een ieder aan om de auto te laten staan en er lekker met de fiets op uit te trekken. Of zijn welgemeende advies ook daadwerkelijk zal worden opgevolgd hangt ongetwijfeld af van het weer. Gelukkig zijn zowat alle 33 plekken waar kunst is te bewonderen overdekt.

Door: Joop van der Hor

Zaterdag 20 en zondag 21 april kan men voor de 15e keer genieten van een grote diversiteit aan kunst waaraan maar liefst 45 kunstenaars en groepen kunstenaars uit Nissewaard en daarbuiten hun werk tonen en te koop aanbieden. Het eerste kunstwerk, dat van Bram van Baalen en Carla Barra, is nog voor de route goed en wel van start is gegaan, is al reeds verkocht. ‘Gaia’ is een door Bram vervaardigd masker van gebakken klei dat door Carla is beschilderd in de traditie van de Aboriginals kunst. ‘Gaia’ betekent ‘Moeder aarde’ en bij het zien ervan trekken de meeste mensen uit pure verwondering tenminste één wenkbrauw omhoog. Zoals wethouder Martijn Hamerslag donderdagavond tijdens de aftrap van de Kunstroute in de galerie van Bram van Baalen aan de Voorstraat in Spijkenisse zei; ‘Kunst heeft de kracht van verwondering’ en daarmee slaat Martijn met één Hamerslag de spijker op de kop. 

Kunst is ook spoken word en stadsdichter Natasja Bodde liet met haar gesproken bijdrage het aanwezige publiek in ruil voor een groot applaus in verwondering achter. 

Natasja Bodde foto: Joop van der Hor

Reggie Barra over de deelnemers: ‘Er zijn mensen die tekenen, schilderen, beeldhouwen, edelsmeden en nog veel meer. Dit doen zij in hun atelier aan huis of op een locatie die ze delen met andere kunstenaars. Als inwoner van Nissewaard of kunstliefhebber of gewoon als geïnteresseerde, zie je daar weinig van. Daarom tonen deze professionele en amateurkunstenaars ieder jaar gedurende het derde weekend in april hun werk aan het publiek. Wij faciliteren hen door mee te werken aan de publiciteit en soms ook in het beschikbaar stellen van lokaliteit. Ook brengen wij elk jaar een folder uit met informatie over de kunstenaars, hun werk en de locaties. Deze is te vinden op o.a. www.kunstroutenissewaard.nl

De kunstroute komt mede tot stand met behulp van subsidie van de Gemeente Nissewaard. Deelnemers aan de kunstroute zijn zowel autodidacten als kunstenaars met een kunstvakopleiding. 

Foto: Joop van der Hor