Pand Langs de Baan in Hoogvliet heeft 133 kamers en plaats voor 277 vluchtelingen

Het pand Langs de Baan in Hoogvliet heeft lang leeggestaan. Vanaf eind deze maand zullen de eerste 50 vluchtelingen hun intrek nemen in het pand. Omwonenden konden woensdag binnen in het pand kijken.

In september 2023 was er ook een mogelijkheid om binnen te kijken. Toen moesten de geïnteresseerde via de achterkant naar binnen. Woensdag konden de bezoekers via de hoofdingang naar binnen. In de centrale hal is een ontmoetingsruimte. De bewoners kunnen elkaar straks daar ontmoeten en gezamenlijk gebruik maken van de TV, Ping Pong en voetbaltafel.

De kamers zijn functioneel ingericht met een of meerdere bedden een koelkast een kledingkast en een stoel met tafel als daar ruimte voor is. Er zijn meerdere wastafels geplaatst naast elkaar en de douches zijn aparte ruimtes. Tijdens de openstelling zijn veel mensen van de gemeente aanwezig om de omwonenden te informeren als ze vragen hebben.

De keukens delen de bewoners met elkaar. Iedereen kan zelfstandig koken, vandaar ook de koelkasten op iedere kamer zodat producten vers gehouden kunnen worden. Vanaf 25 maart zullen de eerste 50 bewoners hun intrek nemen in het pand. Daarna volgt iedere week een etage met weer 50 mensen. In totaal is er plaats voor 277 vluchtelingen. De 133 kamers bieden een slaapplek voor 1, 2,3 of 4 personen.

Gedurende de opvanglocatie geopend is zal er beheer en begeleiding zijn. De maatschappelijke begeleiding en het beheer zijn in handen van Stichting Ontmoeting. De opdracht van de stichting is toezien op schoon, heel en veilig maar ook dat het goed met de mensen gaat. Zo bieden ze sociale begeleiding om bewoners aan dagbesteding te helpen en te stimuleren voor een taaltraject. 

Iedere week zijn er meerdere spreekuren waar bewoners met hun persoonlijke vragen terecht kunnen. Kwetsbare bewoners krijgen extra bezoeken en gesprekken. Verder is er een beheercommissie die bestaat uit een aantal omwonenden, medewerkers van Stichting Ontmoeting en de Gemeente Rotterdam. Dit is een platform waar ideeën zorgen en vragen besproken kunnen worden. 

De omwonenden zijn positief over de opvanglocatie. ”Het is sober maar dat geeft mensen de gelegenheid het zelf aan te kleden” en ”Wij zijn blij dat dit pand een goede functie heeft gekregen” waren veel voorkomende opmerkingen. Over de veiligheid maken omwonenden die wij spraken zich geen zorgen. ”Rotte appels heb je altijd” merkt een omwonende op. In Hoogvliet worden op meer locaties vluchtelingen opgevangen, hier zijn geen voorbeelden van incidenten in de vorm van overlast bekend. 

Een aantal omwonenden had zich inmiddels gemeld bij Stichting Ontmoeting om zich in te schrijven als vrijwilliger. ”Wij willen dat deze mensen zich welkom voelen in de wijk” zegt een mevrouw die zich inschrijft als vrijwilliger. 


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]