Werkzaamheden op fietspad Botlekbrug

Rijkswaterstaat past in 2024 de verbinding voor (brom)fietsers en voetgangers van de Botlekbrug aan. Om schepen te laten passeren openen brugbedienaars vanuit de verkeerscentrale in Rhoon de Botlekbrug. Op de brug staan nu nog verkeersregelaars om hen daarbij te helpen. Na de aanpassingen zijn de verkeersregelaars niet meer nodig.

Wat zijn de aanpassingen?
De belangrijkste aanpassingen zijn dat de slagbomen, seinen en de stopstreep dichter naar het beweegbare deel van de brug worden gebracht en het fiets- en voetpad krijgen aparte slagbomen. Er komen ook extra camera’s waarmee de brugbedienaars in Rhoon beter zicht krijgen op het fietspad en voetpad. Na de aanpassingen zijn de verkeersregelaars niet meer nodig om de brugbedienaars te helpen de brug veilig te kunnen openen.

Veiligheid voorop
De brug kan pas open als er naast auto’s ook geen fietsers of voetgangers meer op de brug zijn. Deze zijn langzamer dan auto’s. Daarom sluiten de slagbomen voor fietsers en voetgangers eerder dan voor het snelwegverkeer. Door aparte slagbomen voor het fiets- en voetpad, kunnen de slagbomen voor voetgangers eerder gesloten worden dan de slagbomen voor fietsers. Door de kortere afstand tussen de slagbomen en de extra camera’s kan de brug vanuit de verkeerscentrale veilig afgesloten en geopend worden zonder verkeersregelaars op de brug.  

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?
De werkzaamheden starten eind februari en duren tot november 2024. Er is gedurende de werkzaamheden beperkt hinder voor (brom)fietsers en voetgangers, en voor het wegverkeer en de scheepvaart. De afsluitingen voor (brom)fietsers en voetgangers en het wegverkeer zijn in de weekenden en voor de scheepvaart is of de westelijke hef beschikbaar of zijn er doorvaartmogelijkheden na een voormelding.

Afsluitingen voor (brom)fietsers en voetgangers

De eerste afsluiting is van:

  • vrijdag 23 februari 20.00 uur tot zondag 25 februari 17.00 uur
  • vrijdag 8 maart 20.00 uur tot zondag 10 maart 17.00 uur (reserve)

Daarna staan er pas afsluitingen gepland in september. Dan zal ook de A15 in de weekenden een aantal keer dicht zijn.