Gemeente Nissewaard verduurzaamt haar eigen vastgoed

Dinsdag 9 januari is een begin gemaakt met het groot onderhoud en de verduurzaming van het complex aan de M.A. de Ruijterstraat 1-7 in de zeeheldenbuurt in Spijkenisse. Wethouder Martijn Hamerslag gaf, in het bijzijn van de gebruikers van het pand, het startsein door met een grote voorhamer het eerste muurtje weg te breken.

Verduurzaming
De gemeente Nissewaard heeft de ambitie om op korte termijn slagen te maken met de
verduurzaming van haar eigen vastgoed. Bovendien wil zij hierin andere eigenaren van vastgoed met een maatschappelijke functie ondersteunen. Dit plan is een voorbeeld van zo’n grootschalig verduurzamingsproject van een gemeentelijk pand. Doel van dit project is om het pand van energielabel G (minst energiezuinig) naar nul-op-de-meter te brengen (volledig energieneutraal). Als het aan wethouder Hamerslag ligt, is dit het begin van een ontwikkeling waarbij meerdere panden die eigendom van de gemeente zijn, worden verduurzaamd: “We hebben als gemeente de ambitie om onze panden duurzaam te maken. Dit is een mooi voorbeeld van een pand dat er al tientallen jaren staat en nu toe is aan een grondige renovatie. Verduurzaming is dan een aspect dat we daar uiteraard in meenemen.”

Maatschappelijke organisaties
Het pand is gebouwd in 1950 als school, inclusief gymzaal. Op dit moment zijn er drie
maatschappelijke organisaties in gehuisvest: de Spaanse vereniging, Wijkcentrum ’t Centrum en Stichting de Nieuwe Brug met ieder een eigen ingang. Deze organisaties kunnen zich binnenkort verheugen op een duurzaam pand waar zij hun activiteiten kunnen voortzetten. Nogmaals wethouder Hamerslag: “Door te verduurzamen en renoveren geven we als gemeente ook een duidelijk signaal af naar de gebruikers en vrijwilligers, dat we hun inzet voor de gemeente waarderen en ondersteunen.”