Column | Zie ginds gaat de stoomboot

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Sinterklaas heeft weinig op met het klimaat. Eigenlijk is de Goed Heiligman een slecht man die verre van heilig is, meer schijnheilig dus! In verreweg de meeste dorpen en steden op Voorne-Putten heeft hij voet aan land gezet en moet je eens kijken hoe… met een vieze gore motor of stoomboot, met een oude op diesel gestookte autobus of dubbeldekker, met een stoomtrein, een dieseltractietrein, per tractor, helikopter, oldtimer, motor met zijspan, antieke Vespa scooter, tweetact Solex, ja zelfs op een oude Zundapp brommer. De meeste Klazen zijn dus weinig milieubewust en hebben niets met het klimaat. Alleen de hulpklazen die te paard kwam verdienen een pluim. Wel jammer dat die overal flinke hopen dampende paardenstront op de straten achterlieten waarin kleine kinderen en jonge moeders op hoge hakjes letterlijk in zijn getrapt. Dit deed mij denken aan het aloude stripverhaal ‘Jan, Jans en de kinderen’ welke achterin het genderblad Libelle wekelijks is te zien en te lezen. Jeroentje, vriendje van de jongste dochter, moest in een strip bij Sinterklaas op schoot komen zitten. ‘Vertel mij eens even ventje, hoe heet jij? Het ventje gaf de Sint zijn naam waarop deze vroeg: ‘Hoe gaat het met jou Jeroen?’ waarop deze antwoordde ‘poep aan je schoen’. Dat zei Jeroen wel vaker, maar nu zat er echt en flinke hoop poep onder de schoen van de Sint, afkomstig van zijn trouwe schimmel.

Maar snel weer terug naar de anti Klimaatklaas. Wat dacht u van al die uit China, Taiwan en India gehaalde cadeautjes waarvan de meesten van plastic. En hoeveel bomen zijn er gekapt langs de Amazone voor het inpakken van al die cadeautjes? Honderden kilometers papier en die zijn ook allemaal voorzien van opdrukinkt in kleur! De wereld wordt er dus niet beter van. Gelukkig zijn de Pieten van tegenwoordig wél milieubewuster dan vroeger. Sowieso strooien ze met pepernoten welke uit een jutezak worden gehaald en dus niet per drie stuks in een plastic zakje zijn verpakt. Bovendien schminken ze zicht niet meer helemaal zwart en ook dat scheelt vele honderden kilo’s aan schoenenpoets.  

Nee, dan de Kerstman. Die vliegt weliswaar helemaal vanaf de Noordpool de hele wereld over, maar niet in een tonnen aan CO2 uitstotend vliegtuig. Nee Santa Claus vliegt met een niet vervuilende motorloze en door rendieren voortgetrokken arrenslee. Ik pleit derhalve voor de totale afschaffing van het slavernijfeest eh ik bedoel Sinterklaasviering, zijn we gelijk af van dat jaarlijks terugkerende gezever over zwarte- of roetveeg en regenboog Pieten. 

Lieve mensen uit Wilderswaard, ik wens u alvast prettige kerstdagen ene…. bestel dit jaar nou eens niet via Bol.com, Amazon, Ali baba, Makro, Wehkamp, Neckerman, Zalando, Cool Blue of 1 van die andere giga postorderbedrijven, maar gewoon bij de winkelier in uw dorp of stad. Want als die straks verdwijnen omdat u maar via internet blijft bestellen, dan wordt het heel saai met de feestdagen. Want wie verzorgen en betalen die leuke gezellige feestverlichting in het centrum? Precies, uw eigen middenstand !