Column | De verkiezingsanalysecolumn van Joop met gratis stemadvies

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Komende woensdag mogen we weer naar de stembus, dit keer voor de 2e Kamer verkiezingen. Weet u al op welke partij u gaat stemmen? Of wellicht op welke lijsttrekker of persoon? Misschien heeft u al de Stemwijzer geraadpleegd en heeft u een stemadvies meegekregen waarvan een varken een krul in zijn staart van zou krijgen. Wel of niet op de BBB of Partij voor de Dieren, maar welke dan wel? Laatst heb ik bovenop de Edge, een panoramisch hoge wolkenkrabber in New York met Sophie Hermans staan praten en geloof me, voor een VVD’ster best een leuke vrouw en kundig ook want ze wist te vertellen dat Spijkenisse dicht bij Rotterdam is gelegen. Ze kende zelfs de naam van de burgemeester, maar ja, dat is dan ook een VVD’er en voor veel vrouwen een ‘good looking guy’. Dat laatste is voor veel vrouwen, en ook voor sommige mannen, een reden om, ongeacht diens IQ, op een knappe kop te stemmen.

Zondagavond ben ik er eens voor gaan zitten om de kandidatenlijst aan een goed onderzoek te onderwerpen. Wat heb ik gedaan? Na het meter papier netjes uit te hebben gevouwen (Rotterdammers zeggen: ‘uitgevouwd’-  maar dat is dus fout), heb ik een echt serieus onderzoek verricht naar; hoeveel kandidaten komen er uit de vier grote steden en hoeveel hiervan uit de regio Rotterdam-Rijnmond en wat is mij daarbij opgevallen. Lees dit echt serieuze onderzoek en misschien helpt de informatie jou om als zwevende kiezer tot een uiteindelijke keuze te komen.

Op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 22 november 2023 staan er 994 kandidaten, verdeeld onder maar liefst 25 partijen. Allereerst een waarschuwing!!! Hiervan komen er 101 uit Amsterdam en slechts 44 uit Rotterdam waarvan 3 uit Hoogvliet en 0 uit Nissewaard. Het totaal aantal kandidaten uit onze eigen regio betreft, als ik goed geteld heb, 75 stuks met 1 uit Hellevoetsluis, 2 uit Ridderkerk, 2 uit Barendrecht, 3 uit Rhoon, 3 uit Rockanje, 4 uit Schiedam en 7 uit Vlaardingen. Saillant detail; 1 kandidaat woont in Brussel en 2 in de Verenigde Staten van Amerika. Benieuwd wat de laatste twee als reiskosten mogen opvoeren als ze gekozen worden. Heb de overige grote steden ook nog even onder de loep genomen; 77 uit Den Haag en 30 uit Utrecht, daarna komt Nijmegen met 10. De BBB, 50 Plus, LEF. Partij voor de Sport en Nederland met een Plan hebben geen enkele kandidaat uit onze regio, dus of je op één van hen je stem moet uitbrengen? Bij ‘Bij 1’ komen maar liefst 6 van de 15 kandidaten uit onze regio, maar het moet natuurlijk wel de partij van je keuze zijn.

De zichzelf naar voren duwende premier kandidaat Dilian Yesilgöz (VVD) uit 020 lijkt mij weinig stemmen vanuit Rotterdam te krijgen. Ze heeft, net als de Koning, bekend dat ze voor Ajax is en is bijna net zo vergeetachtig als haar voorganger. En over kandidaten met een Turkse achtergrond gesproken; DENK telt 46 kandidaten waarvan slechts 3 een Nederlands klinkende naam hebben. Maar wel met 12 van de 46 uit onze regio, dat dan wel weer. Ik hang er verder geen waardeoordeel aan op, maar het geeft wel te DENKen. Op de BBB lijst prijken 50 kandidaten waarvan dus geen één uit onze regio en dat terwijl Rotterdam Zuid de Boerenzij wordt genoemd. Rhoon telt 3 kandidaten: Marina Vondeling op de 34e plek bij de PVV, Lennard Goudriaan op de 27e plek bij het CDA en C. Brown op de 24e plek bij Forum voor Democratie waar op de 22e plek ene E.S.J. Hoogzand uit Hellevoetsluis staat genoteerd. Net zo weinig kans op een Haags avontuur maken Sabrina van de Peppel als 49e op de lijst van de Partij voor de Dieren uit Hoogvliet, Meindert van Buuren uit Rockanje op de 40e plek voor de BVNL / Groep Haga en Nathalie Boelhouwer op plek 29 voor de NSC, de club van Pieter Omtzigt. En kijk, daar hebben we Peter van der Velden uit Hoogvliet en voorheen actief voor de club van Wilders in Nissewaard. Ik mag dan een zwevende kiezer zijn, Peter is een zwevende politicus want na de PVV en Belang van Nissewaard is hij nu actief voor Wybren van – of is het von? – Haga. Peter voelt zich kennelijk thuis in de ultra rechtse politiek waar hij zich vanaf plek 11 wilt inzetten voor gratis OV en het welzijn, veiligheid en betere arbeidsvoorwaarden van de buschauffeurs in Ter Apel en de rest van Nederland. Kandidaten uit onze regio die wél een reële kans maken op een Kamerzetel zijn; CDA lijstrekker Henri Bontebal uit Ridderkerk, Barry Madlener uit Rockanje op 12e plek voor de PVV, DENK lijstrekker Stephan van Baarle uit Rotterdam, lijsttrekker Joost Eerdmans van JA21 uit Rotterdam en Edson Olf en misschien zelfs Lisa McCray van BIJ1, beiden eveneens uit Rotterdam. Namen waar ik een vraagteken achter zet zijn Jeroen Postma, 29e voor GL/PvdA en Gerben van Dijk als 44e voor de Christen Unie. Ze wonen beiden in Rotterdam maar werken als respectievelijk Wijkontwikkelaar participatie / leefbaarheid en wethouder. Ik denk echter dat ik deze mij zeer bekende en gewaardeerde namen en woonplaatsen nu een beetje door elkaar haal. Tot slot nog een opvallende versplintering binnen politiek en huwelijk? Theo Coskun uit Rotterdam staat 24e voor de SP en zijn vrouw Pinar als 34e voor de Partij voor de Dieren. Benieuwd hoe dit allemaal afloopt. We gaan het zien en HORen in de nacht van 22 op 23 november!