Opening week van Lezen en Schrijven en nieuwe Stadsdichtregel

Zaterdagochtend was de officiële opening van de week van Lezen en Schrijven. Het DigiTaalhuis in de bibliotheek De Boekenberg zet zich in voor iedereen die de Nederlandse taal machtig(er) wil worden. In samenwerking met de gemeente Nissewaard wordt deze week in de Boekenberg extra aandacht geschonken aan lees en taalvaardigheden. Wethouder Jeroen Postma opende deze Taal en Schrijfweek en onthulde gelijk ook de nieuwe dichtregel op de glazen gevel van De Boekenberg.

Het DigiTaalhuis zet zich in voor bewoners die graag, op welke manier dan ook, de Nederlandse taal machtig willen worden. Sandra Letschert van het DigiTaalhuis vertelt: “Het is laagdrempelig en iedereen is welkom om binnen te lopen en vragen te stellen”. De medewerkers van het DigiTaalhuis filteren waar nodig is en kijken samen met de bezoeker wat precies passend voor diegene zou kunnen zijn. Er zijn samenwerkingen met verschillende organisaties waar men dan bijvoorbeeld een training of cursus zou kunnen volgen. De hulpvraag is voor iedereen anders; hoeveel tijd heeft iemand ter beschikking, wat wil men ermee kunnen bereiken, of moet men bijvoorbeeld voor het werk een niveau hoger Nederlands beheersen. Er zijn veel mogelijkheden en het doel van de week van Lezen en Schrijven is om laaggeletterdheid aan te pakken. Het goed beheersen van taal en het kunnen schrijven ervan maken veel zaken in de samenleving gemakkelijker.

Zaterdagochtend was er nog een moment aandacht voor deze landelijke week van Lezen en Schrijven. Waarna aansluitend de nieuwe stadsdichtregel op de gevel van de bibliotheek De Boekenberg onthuld werd. De regel Wij zijn wellicht geen beroemde havenstad, maar dragen hem wel op onze schouders werd bedacht door stadsdichteres Natasja Bodde. Vrij vertaald geeft hij weer dat Spijkenisse, weliswaar geen Rotterdam is, maar niet uit te vlakken is!