Hoogvliet herdenkt oorlogsslachtoffers

De oorlogsslachtoffers zijn in Hoogvliet op 4 mei herdacht. Op diverse plekken stonden mensen stil bij de slachtoffers. Vanaf het vliegersmonument liepen een aantal mensen naar de Dorpskerk waar de kransleggingen plaatsvonden.

Door: Raymond Sybesma

Het was op 10 mei 1940 dat een vliegtuig crashte in Hoogvliet Meeuwenplaat. De beide militairen zijn omgekomen. Dit waren piloot Michael Anderson (23) en luchtschutter Herbert Hawkings (27). Dit was ter hoogte waar nu de voetbalvelden liggen. In het park staat sinds 2021 een herdenkingsmonument.

Op 3 mei bezochten leden van het 600 squadron ”City of London” het monument en brachten een groet. Wegens het drukke schema lukte het niet om op 4 mei aanwezig te zijn. Dit komt mede omdat deze militairen verwacht worden bij de receptie/kroning van Prins Charles.

Om 19:00 uur verzamelde de eerste mensen zich bij het vliegersmonument. Hier was de start van de herdenking. Na een korte toespraak was er gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument. Vervolgens zijn alle aanwezige verzocht mee te lopen richting de Dorpskerk.

Bij de Dorpskerk was de officiële herdenking met twee minuten stilte. Even voor 20:00 uur luidde de klok, was de taptoe te horen, waarna het plein stil was. Na het moment van stilte was het volkslied te horen.

Er waren een aantal verhalen/gedichten welke werden voorgedragen, waarna de kranslegging was. De organisatie van deze herdenking was in handen van het 4 en 5 mei comité Hoogvliet.