Botlek TV – Spijkenisse herdenkt haar doden en eert het leven

Met een dienst in de dorpskerk, een stille rondgang door de oude dorpskern, kranslegging bij het huis van de vermoorde Joodse familie Levie aan de Voorstraat 14a, de kranslegging bij het oorlogsmonument aan de Vredehofstraat en een eerbetoon aan de in oorlogstijd omgekomen burgers en twee jonge Engelse vliegeniers, hebben inwoners van Spijkenisse op 4 mei 2023 de slachtoffers van toen én die van na WOII op gepaste wijze herdacht.

Dominee J. Vlasblom en Henk den Haan van de stichting Max XL deden dat in de tot op de laatste plek bezette oude dorpskerk door in te gaan op de hond Max die achterbleef nadat zijn Joodse baasjes uit hun huis werden gehaald en vermoord.

Burgemeester Foort van Oosten van de gemeente Nissewaard bracht bij de kranslegging de herinnering terug aan de korte, maar hevige strijd rond de oude Spijkenisserbrug op 12 mei 1940. En de kersverse nieuwe stadsdichter Natasja Bodde (25) droeg een pakkend hedendaags gedicht voor en zorgde daarmee persoonlijk voor de verbinding tussen de oude manier van herdenken en die van de toekomst, want één ding is zeker; het herdenken van de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog en die van de Holocaust is, niet alleen in Spijkenisse, maar ook in de rest van Nederland, dringend aan vernieuwing toe willen wij de herinnering aan de oorlog en de slachtoffers ook in de toekomst levendig houden. Opdat we niet vergeten en omdat vrede niet vanzelfsprekend is


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]