Scouting Hartelgroep krijgt uitgebreid les van brandweer Spijkenisse

De bevers en de welpen van scouting De Hartelgroep uit Spijkenisse heeft zaterdag uitgebreid les gehad over brand, en daarna activiteiten gedaan. De les ging met name over het voorkomen van brand, maar ook wat je moet doen als er brand in huis is. Het bezoek werd als zeer leerzaam en leuk ervaren.

Door: Terence Hersbach

Tijdens de uitleg vertelden meerdere kinderen hun eigen belevenissen van de brandweer. Sommigen hadden zelf iets meegemaakt en wilden dat maar al te graag vertellen. De voorlichter van de brandweer Robert van Vliet, jarenlang zelf brandweerman geweest, vermaakte de kinderen door met ze over de brandweer te praten en filmpjes te laten zien.

Zo leerden de kinderen dat het zeer gevaarlijk is om bijvoorbeeld telefoons in bed of op de bank op te laden, dat ze hun ouders zo snel mogelijk moeten waarschuwen als er brand is, maar ook dat deuren ‘s nachts in huis dicht moeten en hoe vuur nou eigenlijk kan ontstaan, maar ook hoe de je het kan doven of wanneer de brandweer er aan te pas moet komen. Ook werd stilgestaan bij de andere taken van de brandweer, zoals het redden van dieren, wegpompen van water en nog veel meer.

Na de les werd de hoogwerker van de brandweer gedemonstreerd, mochten de kinderen een ritje maken met een brandweerwagen en ook de wagen van de duikploeg, en zelf de brandweerslang richten. De kinderen kregen ook uitleg over de apparatuur en spullen van de brandweer. Al met al een geslaagde dag voor zowel de jeugdbrandweer, de mannen van de beroeps- en vrijwilligersploeg, de kinderen en leiding van de scouting.