Kinderfietsjes dankzij Stefan weer te gebruiken: “zonde om al die fietsen weg te gooien”

De fietsen op de Zalmplaatschool in Hoogvliet waren kapot. De trappers waren versleten. Directeur van de school Nico Bakker heeft geprobeerd deze te laten repareren. De fabrikant gaf aan dat herstel niet mogelijk was. Ook andere fietsenwinkels zagen er geen ”brood” in.

Door: Raymond Sybesma

Gelukkig waren de docenten recent wezen lunchen in het fietscafe aan de Aveling. Dit fietscafe is een onderdeel van het werkcentrum van ASVZ. ASVZ biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. In het cafe werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Stefan de Raad is bezig met de reparatie van de fiets Foto: Raymond Sybesma

Tijdens het lunchen kwam de fietsenwerkplaats en fietsenwinkel Tweewieler de Gadering ter sprake. Dit was een goed moment om de problemen van de kinderfietsjes te bespreken. Stefan de Raad werkt in de werkplaats en wilde de uitdaging aangaan. Hij zegt zelf; ”zonde om al die fietsen weg te gooien”. Na wat uren nagedacht te hebben kwam de oplossing. De dragers van de trappers werden afgezaagd. Hieraan werden moeren bevestigd. Om vervolgens daar weer een nieuwe trapper op te kunnen monteren.

Het aan elkaar zetten was niet zomaar gedaan. Met een lasapparaat werden de losse onderdelen weer tot een gemaakt. ”Het voordeel is dat de trappers nu gewoon te vervangen zijn” zegt Stefan. Nu hij wist hoe de trappers gemonteerd konden worden was het een kwestie van herhalen. Zo’n 25 kinderfietsen stonden op hem te wachten. Na een tijd ploegen en zweten was alles klaar.

De kinderfietsjes konden in de bestelbus terug naar de kinderen. Directeur Nico nam de fietsjes weer in ontvangst. Nico sprak zijn dank uit naar Stefan en zijn collega’s. Reparatie is natuurlijk veel voordeliger dan nieuwe fietsen kopen. Daarbij is dit veel duurzamer en kunnen de fietsen nog een ronde mee.

Tweewieler de Gadering is te vinden aan de Aveling 518 in Hoogvliet.

Stefan met de kinderfietsen in de bus