Botlek TV: Wouter Springer en Karin Bloemen wilden een knuffel, geen pak slaag

Tientallen slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling staan doodstil en zwijgend op het Theaterplein naast theater de Stoep in Spijkenisse te wachten tot er iemand langskomt om hun verhaal aan te horen. Samen met hulpverleners, passanten, professionals en met toevallige voorbijgangers willen zij de cirkel van geweld doorbreken.

Onder de op grote billboards geportretteerde slachtoffers, ook een vrouw die meerdere malen in de grote zaal van het naastgelegen theater heeft opgetreden; Karin Bloemen, gevierd zangeres, actrice en podiumdier praat openlijk over haar jeugd waarin ze stelselmatig mishandeld en verkracht werd door haar stiefvader. ‘Ik kon in mijn jeugd naar niemand toe. Mijn moeder zelf was slachtoffer. Hij had ons volledig in zijn macht, is zelfs met mijn zusje getrouwd geweest. We waren allemaal in de ban van die man, pas veel later wisten wij de cirkel van geweld te doorbreken.’ Karin heeft hulp gehad van vriendin en actrice Adelheid Roosen. Ook de andere slachtoffers vonden uiteindelijk hulp. De één bij een buurvrouw, de ander bij de wijkagent of een oom zoals Wouter Springer. ‘Ik liep in een cirkel rond op zoek naar een onzichtbare deur om te ontsnappen. Mijn oom Sander wees me die deur en reikte mij de helpende hand. Hij schaamde zich aanvankelijk want hij had al die jaren nooit iets gemerkt’. En dat is het bijzondere ook aan huiselijk geweld en seksueel misbruik binnen het gezin. ‘Ze’, de daders, zijn meesters in manipulatie. Als slachtoffer zoek je eerstens de schuld bij jezelf totdat je er achter komt dat niet jij, maar ‘die persoon’ hier verantwoordelijk voor is, in mijn geval ‘De Man’, mijn eigen vader dus.’ 

Tot en met 27 december zijn de borden met dertig krachtige portretten te zien van hen die in staat waren om de cirkel van geweld te doorbreken. Wethouder Jeroen Postma van de gemeente Nissewaard opende afgelopen week de bijzondere expositie. Het grote publiek bleef weg want Nederland voetbalde op dat moment tegen Qatar in het stadion waar het bloed van de slachtoffers van onderdrukking en dodelijke slavenarbeid amper was opgedroogd.

Botlek TV was er wel. Roel van Deursen filmde en Joop van der Hor interviewde diverse betrokkenen. Er werd zelfs geknuffeld.