Oekraïense jeugdkoren zingen voor Oekraïne

Donderdagavond traden twee jeugdkoren uit Oekraïne op in de Dorpskerk in Spijkenisse. Het jongenskoor Dzvinochok gecombineerd met het meisjeskoor Vognyk traden als één gezamenlijk jeugdkoor op. Het gemengde koor bestaat uit allemaal jongeren in de leeftijd tot 21 jaar. De groep jonge muzikale mensen zijn twee weken in Nederland, om hier acht optredens te geven. Het doel van deze benefietconcerten is het werven van geld om bij te kunnen dragen aan de wederopbouw van het culturele leven in hun Kiev. Maar ook om daar bijvoorbeeld medicijnen te kunnen bekostigen.

Het Randstedelijk Mannenkoor uit Spijkenisse heeft in samenwerking met initiatiefneemster Carla Gevers, het optreden in de Dorpskerk mogelijk gemaakt. Zo hebben zij bijvoorbeeld onderdak en sponsoring voor de Oekraïense gasten geregeld. Alle leden van de jeugdkoren zijn in de omgeving ondergebracht in onder andere gastgezinnen. Hiernaast verzorgde de heren van het Randstedelijk koor een oer- Hollandse maaltijd voor alle jongeren in het schoolgebouw van het Penta Scala Rietvelden. Niet alleen Spijkenisse staat op het programma, er wordt ook gezongen in Rotterdam en Brielle. Kees Wagener van het Randstedelijk Mannenkoor heette iedereen in de volle Dorpskerk welkom en, met behulp van een tolk, werden ook de Oekraïense gasten welkom geheten. De aanwezige wethouder Jeroen Postma sprak zijn bewondering uit naar de jeugdkoren: ‘Als je moet vluchten voor je leven, je middels de muziek je identiteit kunt bewaren.’ Wat ook precies de intentie van de Oekraïense Jeugdkoren is. Men wil door hun traditionele volksmuziek de Oekraïense normen en waarden uitdragen. En gelijktijdig aandacht vragen voor de situatie in hun thuisland.

Doordat veel jongeren uit het mannenkoor het land niet uit mochten zijn de krachten gebundeld en zijn de jongens en meisjeskoren samengevoegd. Onder leiding van dirigent Ruben Tolmachov brengen zij hun muziek aan de luisteraars over. Gedurende twee weken hebben ze door heel het land heen al benefietconcerten gehouden. Waaronder ook een optreden op tv bij Podium Klassiek op NPO2. De koren zijn bekend en traden ook voor de oorlog in Oekraïne al overal op. Niet alleen in Nederland maar door heel Europa. Dat de koren nu, in deze tijd, ook hier gekomen zijn is extra bijzonder. Door hun muziek te delen willen zij graag verbinden, met elkaar, met de mensen in Nederland en daarbuiten.

Wie ook graag wil luistern naar de Oekraïense Jeugdkoren kan het benefietoptreden nog bijwonen op vrijdagavond 4 november om 20.00 uur in de Laurenskerk in Rotterdam. En op zaterdag 5 november om 19.30 uur in de Sint- Catharijnekerk in Brielle. De entree is gratis, graag een vrije gift bij de uitgang.
Wie niet in de mogelijkheid is om een concert bij te wonen maar wel een donatie wil geven, kan dit doen naar Stichting Oekraïne Kiev Utrecht NL32INGB0004788722 o.v.v. Dzvinochok Nederland.