Kunst- & Cultuurroute Hoogvliet (2): Verborgen parel

In voorbereiding van het bewonersinitiatief Kunst- & Cultuurroute Hoogvliet 2022 is initiatiefnemer Viktoria Pompa op zoek naar kunstenaars die werken, wonen of enige binding met Hoogvliet hebben. In die zoektocht komt zij bijzondere verhalen en mensen tegen. Ergens tussen oude documenten kwam zij een korte alinea tegen over een uniek kunstproject dat tussen 2002 en 2007 in Hoogvliet tot stand is gekomen. Een groot panorama van Rotterdam, geschilderd op de muren van een autowas en poetsbedrijf. Het panorama is maar liefst 45 meter lang en 5 meter hoog. Dat wilde Viktoria natuurlijk met eigen ogen zien, daarom fietste zij naar het bedrijf in de Gadering.

Videograaf Roel van Deursen ging mee om e.e.a. vast te leggen. Wascircus/Tashin is gespecialiseerd in het poetsen en wassen van auto’s. Wil je je auto er als nieuw laten uitzien, moet je zeker bij Tahsin zijn. Vader en zoon werken met veel passie en liefde voor het vak. Ze vertellen hun verhaal en laten trots het Panorama van Rotterdam zien, dat bij Tahsin autopoets begint en doorloopt naar het wascentrum.  Wascircus is het grootste en gezelligste selfservice indoor autowascentrum van Rotterdam en omstreken.

Het bedrijf is een voorloper v.w.b. innovatie, duurzaamheid en circulaire economie, want al het water dat voor het wassen van auto’s wordt gebruikt, is gewoon regenwater. Je kunt je auto ook zelf wassen of het laten doen door de professionals van Wascircus, zeven dagen per week. Autowasstraat Wascircus is te vinden op het adres Klompenmakerstraat 101 3194 DD Hoogvliet op industrieterrein De Gadering.

Onverwachts lukte het Viktoria om in contact te komen met de oorspronkelijke eigenaar van het bedrijf en bedenker van de muurschildering, Joop Rozenburg. In het tweede gedeelte van het interview is ze bij het Hippisch centrum Hoogvliet en vertelt Joop hoe het idee voor het panorama is ontstaan en deelt hij inspirerende verhalen over kleurrijke innovatieve projecten die hij bedacht en gerealiseerd heeft.

De zoektocht naar de Bulgaarse kunstenaar Zdravko Kozev gaat door. Maar een ding staat vast: het Wascircus doet mee aan de Kunst- & Cultuurroute Hoogvliet 2022 op 26 november 2022.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Cultuur Concreet en Stichting ‘VICA’. Bent u een kunstenaar of muzikant en wilt u meedoen met de kunstroute laat het dan weten: 06-33665039 [email protected].

beeld: Roel van Deursen