Kunst & Cultuurroute Hoogvliet (12) Yolanda Klaassen

Deze keer zijn Roel en Viktoria op bezoek bij Yolanda Klaassen, geboren in 1958 te Schiedam. De kunstenares woont alweer bijna 21 jaar in Hoogvliet – Boomgaardshoek, de laatste jaren samen met haar kat Lola. Tot 2013 beperkten haar creatieve uitspattingen zich tot huis,-en tuininrichting, iets wat ze heel graag deed. In die tijd ontdekte zij Pinterest en ging er een wereld voor haar open.

Ze was verbaasd wat mensen op deze aarde allemaal met hun handen kunnen maken. Zij begon toen met het decoreren van flessen en vazen. Haar nieuwe hobby groeide, mede door het benutten van nagenoeg elke minuut vrije tijd. Ze bestudeerde nieuwe technieken en gebruik van bepaalde materialen. Ze bewerkt eigenlijk alles wat zij in haar handen krijgt. Glas, canvas, hout, paspoppen, overal ziet zij wel iets in. Haar inspiratie komt uit het heden en verleden, eigenlijk is er elke dag wel iets wat haar inspireert. Ze houdt van de natuur, bos en strand, hetgeen je ook vaak terug ziet in haar werk.

In 2016 ontdekte ze dat er belangstelling ontstond voor haar werk en dat men haar mixed media art wilde kopen. Yolanda kreeg opdrachten om stukken in bepaalde kleuren te maken of met gebruikmaking van een persoonlijke foto of onderwerp. Inmiddels geeft zij workshops, is zij bezig met het bouwen van een webshop en actief op social media zoals Instagram en Pinterest. Ze blijft zich ontwikkelen en hoopt dat mensen blij worden van haar werk. ‘I fell in love with my hands getting dirty’, en zo is het nog steeds.

Vorig jaar heeft zij met 3 werken meegedaan aan de Luxembourg Art Prize en ontving ze een certificaat als veelbelovend artiest! Op 26 november exposeert Yolanda vanuit haar huis. Je kan het werk van Yolanda dan bewonderen van 11.00 uur tot 17.00 uur op Erica 83. Kom je bij Yolanda binnenkijken?

Dit project is onderdeel van de Kunst & Cultuurroute 2022 en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en met steun van vele partners in de regio. Heb je vragen of suggesties, neem dan contact op met 06-33665039 (Viktoria Pompa – Stichting ‘VICA’)

beeld: Roel van Deursen