Feestelijke multiculturele dag bij FSS

Zaterdagmiddag startte de multiculturele dag in Spijkenisse, georganiseerd door de Federatie Spijkenisse Samen. Op deze dag, in het wijkcentrum de Akkers, waren verschillende migrantenorganisaties aanwezig. Door middel van heerlijke hapjes kon iedereen kennismaken met hun cultuur en achtergrond. Beiden wethouders, Jeroen Postma en Wouter Struijk waren bij de opening aanwezig.

De multiculturele dag wordt elk jaar georganiseerd, met als doel de gezamenlijk belangen te behartigen. De FSS bestaat uit zo’n 10 verenigingen en stichtingen, waarvan er een groot aantal op deze feestelijke dag aanwezig waren. Het idee achter deze dag is “dat organisaties door middel van deze activiteiten hun cultuur kunnen uitdragen,” vertelt de voorzitter van de federatie. De deelnemers lopen uiteen van onder andere B.I.K, Behoud Indische Kultuur, Carnavalsgroep Peoples Choice, stichting Kapitbahayan, de Spaanse Vereniging Spijkenisse en nog veel meer.

Het bonte gezelschap gaf naast proeverijtjes ook informatie over hun organisatie of stichting. Gedurende de hele middag was er een druk programma, wat in goede banen werd geleid door bestuurslid Mitzi Venus. De beiden wethouders waren aanwezig op deze dag, welke in samenwerking met de gemeente Nissewaard tot stand gekomen is. Ook zij kregen de opdracht om vooral te genieten van al het lekkers. Van Indische spekkoek tot Surinaamse Bojo, genoeg om uit te proberen.

Er was een djembe workshop, waaraan iedereen kon deelnemen. De heren van de djebe groep Jambo Africa, wisten de deelnemers flink op te zwepen. Het volume ging dan ook steeds verder omhoog.  Een workshop Afrikaanse dans, de carnavals dansgroep en Spaanse dansgroep stonden ook op het programma. Voor de jongste gasten, of misschien ook wel voor de oudere gasten was er Clown Kim met haar ballonnenkunst.

De Federatie Spijkenisse Samen organiseert al sinds 2004 de multiculturele dag. Alle inwoners van Nissewaard zijn dan van harte welkom om kennis te maken met alle deelnemende organisaties en stichtingen. De laatste keer was in 2019, voor de corona-pandemie. Anno 2022 was er met een vol programma groots uitgepakt om er een geslaagde dag voor iedereen van te maken.