COLUMN: Alleen Max ontkwam aan de gaskamer

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Op 28 oktober aanstaande is het precies 80 jaar geleden dat Max, de trouwe herdershond van de familie Levie uit Spijkenisse, achterbleef terwijl zijn baasjes door Duitse soldaten en foute Nederlandse dienders werden afgevoerd. Helemaal duidelijk is het nog steeds niet hoe ze in (verzamel-) Loods 24 in Rotterdam terecht zijn gekomen, vanwaar ze via concentratiekamp Westerbork naar Cosel en Auschwitz werden vervoerd. Het ene verhaal heeft het over een Duitse legertruck waarin het vijftal onder dwang is ingestapt om in Hoogvliet op de stoomtram richting de Rotterdamse Rosestraat te worden getransporteerd. Het andere verhaal is dat ze onder begeleiding vanuit de slagerswoning aan de Voorstraat 14a naar het Tramstation langs de Groene Kruisweg zijn gelopen, daar zijn opgestapt met een enkeltje eindbestemming; de dood!

De familie Levie; vader Sally (56), moeder Mina (50), zoon Charles (15), dochter Elly (10) en inwonend tante Jaantje de Vries (78) zouden nooit meer terugkeren. De mannen vonden de dood in een werkkamp in Midden Europa, de dames in het vernietigingskamp Auschwitz.

In totaal werden 45 Joodse inwoners van het eiland Voorne-Putten met treinstellen weggevoerd, allen vonden de dood. Alleen Max ontkwam aan de gaskamers. Max was geen Jood, eerder een Duitser, een Duitse herdershond wel te verstaan. Hij werd door lieve mensen uit Spijkenisse liefdevol opgenomen. Ook hier doen twee verschillende verhalen de ronde want zowel de familie Versteeg als de familie Lankhaar claimen Max in huis te hebben genomen. Nader onderzoek moet uitmaken waar Max uiteindelijk terecht is gekomen. Informatie hierover is van harte welkom!

Maar wat onomstotelijk vast staat is dat Max na 80 jaar weer terugkeert naar de voormalige slagerij aan de Voorstraat. Recht tegenover café Gers zal Max niet alleen te zien zijn, maar ook te horen. Want Max komt letterlijk tot leven! Ralph Kaulingfreks van de horecagelegenheid ‘De Jongens Van’ aan het Havenplein 7 verbind aan de QR code bij het levensgrote bronzen beeld van Max, niet alleen een stem, maar ook een animatiefilmpje waarin Max te zien zal zijn, lopend door de oude Voorstraat ten tijde van de 2e wereldoorlog. Max spreekt de kinderen, en natuurlijk ook ouderen, aan en vertelt waarom hij daar voor de vroegere slagerij ligt te wachten en op wie! Op 28 oktober om 15.30 uur wordt het door Tineke Nusink vervaardigde beeld onthuld door de burgemeester, leden van het comité van aanbeveling en een aantal schoolkinderen. Vanuit Israël is er al interesse getoond en Jan Slagter van Omroep Max was onlangs in Spijkenisse om opnamen te maken over het leven van Max en de familie Levie. Vele mensen en organisaties hebben kleine en grotere donaties overgemaakt via de website www.maakmaxmogelijk.nl waaronder de zichzelf binnenkort op te heffen Ondernemers Federatie Spijkenisse (OFS), Rotary Rotterdam-Botlek, schoenenzaak Rutte. PvdA, Murray’s, winkeliers Stadscentrum, Tweede Kans Kledingwinkel Hellevoetsluis en vele anderen. De mensen achter Stichting Max XL werken geheel kosteloos mee aan het intensieve project. Oud rector Henk den Haan van scholengemeenschap Angelus Merula , nu Penta college, roept de lezers van Spieke Nieuws op om een bijdrage te storten. ‘Want Max vertelt niet alleen het verhaal van het verleden, maar ook, als je kijkt naar wat er in de Oekraïne gebeurt, van nu en de toekomst. Dat laatste moeten via boodschappers als Max helpen te voorkomen, wordt daarom ook een Maxadeur!’ aldus Henk den Haan.