Druk bezochte Dia di Tula in Hoogvliet

De 5e editie van Dia di Tula is gehouden op het Campusplein in Hoogvliet. De vorige vier edities waren in Rotterdam-centrum. Voor het eerst is deze dag in de vorm van een familiedag, vol met workshops, woordkunst en diverse acts en lezingen.

Wij spraken met de Vany Hooi van de organisatie die vertelde dat het doel van de dag: de geschiedenis van Tula en zijn vrienden onder de aandacht brengen. Tula had de krachten gebundeld om te strijden voor vrijheid en gelijke behandeling in een artistieke vorm tentoon te stellen. Vany wil het publiek en in het bijzonder de jongeren uit andere culturen de geschiedenis overbrengen, om zo meer begrip te creëren.

Zo waren er optredens van Yawalu, Bachi-Bachi, Tambu groep Tribu, Folkloregroep Ban Pe. Er konden workshops gevolgd worden zoals “hoe zoek je een stamboom uit”, konden er sieraden gemaakt worden en waren er diverse kramen waar je heerlijk kon eten.

Binnen in de Art studio stond David Paulus, hij is geboren en getogen in Curaçao. Hij is kunstenaar en modeontwerper. David studeert nu om docent beeldende kunst te worden, vanuit zijn studie is hij zich meer gaan focussen op zijn innerlijke zelf zoals hij aangeeft. De vraagstukken wie ben ik, waar kom ik vandaan om dit vervolgens te kunnen opnemen in zijn creaties en werk.

De familiedag was van 16:00 tot 21:00 uur, de organisatie kijkt terug op een drukke en geslaagde 5e editie.

Wie was Tula?
Tula was de leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795. Curaçao was in 1634 in bezit genomen door de Westindische Compagnie (WIC). Als tot slaaf gemaakte werkte Tula jarenlang op plantage Knip in het Westen van Curaçao. Hij protesteerde tegen het onrecht dat tot slaaf gemaakten werd aangedaan en streefde naar vrijheid en gelijkheid. Samen met vijftig anderen van zijn mede tot slaaf gemaakten nam hij het initiatief om op 17 augustus 1795 het werk neer te leggen en om voor hun vrijheid te pleiten. Dit was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen.

(bron en voor meer informatie: www.diaditula.nl)