Gevelsteen en tentoonstelling in Geervliet

Vrijdag 8 juli werd nabij het stadhuis van Geervliet een gevelsteen onthult. Ter gelegenheid van de ‘Nationale herdenking van het Rampjaar 1672’ inmiddels 350 jaar geleden. In het huis waarin de gevelsteen verwerkt is woonde vroeger de Geervlieter genaamd Willem Tichelaar. Deze beschuldigde onterecht Cornelis de Witt, de in die tijd bekende ruwaard van (Voorne)Putten, van een aanslag op de Prins van Oranje. 

De beschuldiging leidde tot de moord van de twee gebroeders de Witt, de bekende dubbele moord uit onze geschiedenisboeken. In deze zelfde boeken heeft Geervliet weinig bekendheid, wat misschien wel zou moeten; de oorsprong van de bekendste moorden in onze geschiedenis blijkt in Geervliet te liggen. Deze twijfelachtige eer is nu wel een mooie toeristische trekker in Nissewaard. En toevallig of niet, tijdens de onthulling fietsten er nu juist twee Friese toeristen voorbij..

Bij de onthulling, door burgemeester van Oosten, waren leden van de Stichting Oud Geervliet aanwezig. Hierna werd de tentoonstelling ‘Geervliet 1672, Het Rampjaar’ in het stadhuis van Geervliet geopend. Bij deze tentoonstelling kan men meer te weten komen over het Rampjaar en het Oude Geervliet. De ruimte is mooi opgeknapt en voor iedereen toegankelijk vanaf 9 juli tot en met 11 september van 13.00 uur tot 17.00 uur op de zaterdag en zondagen. Vaak zijn er vrijwilligers van de Stichting Oud Geervliet te vinden die veel over de tentoonstelling kunnen vertellen.

Er wordt veel moeite gedaan om het Oude Geervliet levend te houden. Er komt zelfs een app waarmee je, op bepaalde punten in Geervliet, je in het Geervliet van vroegere tijden  kunt wanen.