Pas op voor Sextortion: “Schaam je niet, dat moet de maker doen!”

Sextortion is niet zomaar een dingetje, maar een alles vernietigend onderdeel van de steeds verder oprukkende cybercriminaliteit. Een naaktfoto of filmpje van jezelf naar een ‘vriendje’ sturen kan je leven totaal op z’n kop zetten. Inmiddels zijn er zelfs gevallen van zelfdoding bekend van slachtoffers die geen uitweg meer zagen.

Door: Joop van der Hor

Onlangs bezocht de politie van district Zuid-West Hoogvliet met een mobiele escaperoom om jongeren bewust te maken van de gevaren van cybercrime waaronder sextortion. Politievoorlichtster Patricia Wessels was erbij om hier uitleg over te geven. ‘Jongeren zijn vaak online maar zijn zich amper bewust van de gevaren die dat met zich meebrengt. Je kan worden gehackt, je bankrekening geplunderd of afgeperst worden omdat je pikante foto’s hebt geposted. Dat laatste noemt men ook wel sextortion. Wij bezoeken komende tijd verschillende wijken in Rotterdam en Spijkenisse met onze mobiele escaperoom om zo jongeren bewuster maken van de risico’s die ze online lopen. We geven hen letterlijk spelenderwijs voorlichting om slachtofferschap op het gebied van cybercrime en sextortion te voorkomen.’

In de cyberescapebus krijgen jongeren in de leeftijd vanaf dertien jaar 20 minuten de tijd om 4 opdrachten te doen. Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat fictieve pikante foto’s door cybercriminelen online gezet kunnen worden. Jeugdagent Robin Bleijenberg en zijn collega Didi wisten een groepje studenten te strikken om het spel ‘Bl@ckmail’ te spelen. Drie meiden en een jongen van 19, 20 en 21 jaar stappen giechelend de bus in. Bleijenberg geeft hen uitleg en sluit de deur achter het groepje. ‘Elke foute code geeft een minuut speeltijdaftrek. Daarmee wordt de druk opgevoerd en wordt het spel extra spannend. Zo gaat het in het echt ook. Afpersers geven hun slachtoffer slechts kort de tijd om geld of bitcoins aan het over te maken onder de druk van het online plaatsen van naaktfoto’s of het wissen van alle bestanden op laptop of telefoon. Het spel is super leuk, maar in het echt is dat compleet anders. De kracht van het spel zit in het gesprek na afloop. Dan hebben we het met elkaar over de gevaren van cybercrime en sextortion. Over de bedreigingen en afpersing die hier uit voort kunnen komen, over de schaamte en wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden.‘ Zijn collega Didi vult aan: ‘Elke dag wordt de politie overstelpt met meldingen van jongeren, maar ook volwassenen die in paniek bellen omdat ze slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit. De gevolgen daarvan zijn enorm. Men schaamt zich maar dat moeten zij niet doen, maar degene die misbruikt maakt van de argeloosheid en het vertrouwen wat mensen hebben in de persoon die hen op uiterst sluwe wijze in die positie weet te brengen.’
Bleijenberg roept ook ouders op om met hun kinderen te blijven praten over de gevaren van cybercrime en het maken en delen van foto’s en beelden. ‘Begin vooral als ouder niet te schelden of boos te reageren, maar probeer begrip op te brengen voor de situatie waarin het kind terecht is gekomen.’

Slachtoffer geworden?
Ben je slachtoffer van online seksueel misbruik? Je staat er niet alleen voor. Je kunt praktische, juridische en emotionele hulp krijgen via: https://www.politie.nl/informatie/online-seksueel-misbruik.html.
Meer informatie over de escaperoom: https://www.politie.nl/onderwerpen/escaperoom-cybercrime-en-sextortion.html

Beeld: JBMedia