COLUMN: Met Peter van der Velden is het nooit saai

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Met stijgende verbazing heb ik de berichtgeving rond de doodsbedreigingen aan het adres van ex-raadslid Peter van der Velden gelezen. De voorman van de politieke stroming ‘Belang van Nissewaard’ is per direct uit de gemeenteraad gestapt na ernstige dreigementen vanuit de PVV fractie van Nissewaard. Peter heeft aangegeven geen ‘Pim van de polder’ te willen worden, refererend aan de moord op zijn grote voorbeeld en inspirator Pim Fortuyn. Wat is dat toch met die rechtse partijen dat ze elkaar, welhaast op extremistische wijze, naar het leven staan? De ene rel is nog niet voorbij of de volgende dient zich weer aan. Ik zou wel drie pagina’s kunnen volschrijven over hetgeen zich de afgelopen tijd allemaal heeft voorgedaan en wat elke vorm van fatsoen reeds heeft overschreden. Als het allemaal niet zo ernstig zou zijn dan zouden Peter, Boy, Anita, Frank en nog een handvol over elkaar heen vallende ruziënde raads- en partijleden met een televisieprogramma op SBS6 zelfs zonder kaarsen meer succes hebben en kijkers trekken dan Van der Gijp, Genee en de Snor.

En dan heeft ook burgemeester Foort van Oosten zich de vingers gebrand aan deze kwestie door zich -heel erg koeltjes- uit te hebben gelaten op de vermeende doodsbedreigingen richting Van der Velden. Nou weet ik toevallig dat Foort en Peter niet elkaars grootste vrienden zijn, alhoewel de burgemeester zich wel een soort van vrije toegang tot de woning van Van der Velden weet te verschaffen. Maar iets meer empathie, al was het maar voor de bühne, had hem gesierd. In de wandelgangen van het stadhuis wordt gefluisterd dat Peter het allemaal zelf heeft verzonnen. En dat zou de reactie van de burgemeester misschien verklaren. Maar de argeloze burger, en ik ben daar één van, weet niet wat waar en wat niet waar is. Anita Verweij wellicht wel, maar in het kader van het onderzoek zwijgt zij als het graf. Maar is er eigenlijk wel een onderzoek door de politie of door het college opgestart? Ik weet het niet en wie het wel weet mag het zeggen. Gelukkig hebben we altijd nog de razende AD-regioreporter Theo Teitsma. En hem kennende zal hij niet rusten voor deze onfrisse zaak is opgelost. Want laten we wel zijn, een raadslid met de dood bedreigen dat kan en mag niet. En mocht hij het allemaal zelf hebben verzonnen, iets wat ik niet direct geloof, dan is het een zelfdodingsbedreiging en zoiets moet je ook serieus nemen en hem ook beschermen en helpen want de man heeft de laatste tijd nogal wat voor zijn kiezen gekregen. Weet u? Ik vind Peter van der Velden zoiets als dat limonadedrankje Rivella. Een beetje raar, maar toch wel lekker! Lekker in de vorm van dat het met hem nooit saai is. Benieuwd wie in de raad die rol gaat overnemen.