COLUMN: ‘Alle bestuursleden KNVB zijn homo’s’

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Mijn beste vriend begroet ik af en toe op de volgende wijze: ‘Hallo ouwe homo’ of ‘ouwe rukker’. Ik bedoel er niets mee. En al zou hij een ouwe rukkende homo zijn dan houd ik nog steeds van hem. Het maken van grapjes die ten koste gaan van een ander is al zo oud als Methusalem. Dat Methusalem héél oud is geworden dat zelfs de correctiefunctie van WORD het woord of de naam niet herkent, geeft wel aan dat deze spreekwoordelijkheid zo oud is als de weg naar Kralingen of Rome zoals u wilt. U begrijpt niet waar deze column heen gaat? U zegt nu wellicht ‘lekker belangrijk!’ Nou dat zegt de KNVB in feite ook als je ze vraagt waarom ze niet harder optreden tegen de spreekkoren in de stadions zoals laatst tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Nederland – Duitsland. Lekker vriendschappelijk als daar massaal door een grote groep amoeben talloze keren spreekkoren worden opgevoerd met de weinig vriendschappelijke tekst: ‘Alle Duitsers zijn homo’s’. Hoewel de KNVB de anti-homoliederen afkeurt, vindt zij het niet nodig om het protocol voor spreekkoren aan te passen. Het fatsoen bij de Bonds bobo’s is, net als tegenwoordig op en rond de velden, in Haagse achter- en 2e Kamers en bij de landelijke en de lokale politiek ver te zoeken. Zelf ben ik er wel ‘trots’ op dat het niveau in de Toksjoo op Zuid waar de meest Rotterdamse Rotterdammer Roel Pot en ikzelf maandelijks zeer ondermaatse grapjes maken, net zo hoog, of laag is zoals u wilt, als in de bestuurskamer van de KNVB. Wij kunnen ons nog beroepen op cabareteske grappen of satire de schuld ervan geven. Maar ook ik en zelfs Roel Pot hebben de lat een stuk hoger gelegd als de KNVB, een lat waaronder wij ons niet toe willen verlagen.

De voetbalbond blijft erbij dat er tijdens en na de interland vorige week dinsdag op de juiste manier is gereageerd. Hoe dan? Nou door helemaal niets te doen want anders zou de boel wel eens kunnen escaleren. Het begint bij de KNVB een beetje op de NAVO te lijken. Maar niets doen is geen optie. Daarmee stop je de sluimerende homohaat niet. En dat terwijl het protocol van de KNVB stelt dat er bij herhaaldelijke spreekkoren besloten kan worden de stadionspeaker te laten omroepen dat mensen met kwetsende liederen moeten stoppen en zo nodig dat de wedstrijd kan worden onderbroken of worden gestopt. Bovendien vindt de KNVB dat homofobe spreekkoren tijdens en na de wedstrijd Nederland-Duitsland geen reden is om het protocol aangepast moet worden. En dat laatste vind ik ook. Waarom iets aanpassen wat je toch niet in de praktijk brengt. Beste KNVB, regeltjes zijn er om nageleefd te worden, niet om ze naast je neer te leggen of het op het bordje te leggen van de scheidsrechter. Als die de wedstrijd stopt dan zijn het zijn ruiten die thuis aan diggelen gaan, niet die van het KNVB centrum in Zeist. Eén ding begrijp ik niet zo goed. De wedstrijd vond plaats in het meest verschrikkelijkste stadion van Nederland op dat van FC Botlek na dan. Waarom schreeuwen ze dan anti homo leuzen tegen Der Manschaft? Stel dat er vanaf de andere kant iets over Joden was geroepen en dat die in plaats van het gas af, aan het gas moeten gaan? Zou de KNVB dan ook roepen dat het slechts iets ‘incidenteels’ was? Protocollen! Ze zijn zo oud als Mathusalem, niemand weet nog wat die naam betekent of voorstelt.

Beeld: Pixabay