Max als symbool voor vrede in Europa

Terwijl heel Europa de adem inhoudt werkt beeldhouwer Tineke Nusink door aan het beeld van de hond Max, de Duitse herder die op 28 oktober 1942 zijn baasjes vanuit Spijkenisse weggevoerd zag worden om uiteindelijk in een Duits vernietigingskamp vermoord te worden. Hoeveel mensen zullen straks slachtoffer worden of al reeds zijn van de territoriale veroveringsdrift van Vladimir Poetin en zijn generaals en ministers? Hoeveel gewone, protesterende Russen verdwijnen er achter de tralies omdat zij geen oorlog willen? Bij de start van de filmserie ‘The Making of Max’ had initiatiefnemer Joop van der Hor niet kunnen bedenken dat de bronzen Max wel eens zou kunnen uitgroeien tot het nationale symbool van onverzettelijkheid, saamhorigheid en wereldvrede. In deel 4 legt filmer Roel van Deursen de vorderingen van Tineke Nusink vast van het beeld dat op 27/28 oktober van dit jaar aan de Voorstraat voor de voormalige slagerij van de familie Levie zal worden onthuld. 

Zie ook www.maakmaxmogelijk.nl.

Beeld: Roel van Deursen / Presentatie: Joop van der Hor

Eerdere afleveringen in deze serie

Deel 1: Proloog

Op 14 januari 2022 is ‘The Making of Max’ definitief van start gegaan. Beeldhouwer Tineke Nusink (1951) uit Spijkenisse zal komende maanden op geregelde tijden in More & Murray’s aan de Spuistraat 3 te Spijkenisse aan het honds hoge bronzen beeld werken. Live is te volgen hoe Tineke de herdershond Max ‘tot leven’ brengt. Het beeld moet op 27/28 oktober van dit jaar geplaatst worden voor de voormalige slagerswinkel van de familie Levie aan de Voorstraat 14a. Bekijk bijgaande film van Roel van Deursen en Joop van der Hor voor meer informatie over het hoe en waarom en het verhaal achter de Making of Max.

Deel 2: Het ruwe werk is begonnen

Beeldhouwer Tineke Nusink uit Nissewaard is half januari 2022 gestart met het bewerken van een groot blok EPS om de beeltenis van de hond Max langzaam maar zeker tevoorschijn te halen.Het maken van een levensgroot beeld van de trouwe hond Max die de deportatie van zijn baasjes, de 5 koppige familie Levie uit Spijkenisse op 28 oktober 1942 meemaakte en achterbleef, is te zien in het live atelier in MORE, tegenover Murray’s aan de Spuistraat in Spijkenisse.

In dit filmpje van Botlek TV ook aandacht voor de actie van grafisch ontwerper Ferr Fikkers die ansichtkaarten en posters heeft ontworpen en verkoopt waarvan een deel van de opbrengst bestemd is voor ‘The Making of Max’, want daar is veel geld voor nodig. Interesse in een nieuwsbrief over Max en de 45 gedeporteerde Joodse en vermoorde inwoners op Voorne-Putten? Mail uw e-mailadres naar [email protected] (film: Roel van Deursen met commentaar van Joop van der Hor) .

Deel 3: Statiegeldactie voor onze Max

Beeldhouwer Tineke Nusink uit Nissewaard is half januari 2022 gestart om uit om een groot blok EPS de beeltenis van de hond Max tevoorschijn te halen. De vorm komt er langzaam maar zeker in. Het EPS is beslist geen piepschuim maar een harde materie en het bewerken ervan is een secuur werkje. Het maken van een levensgroot beeld van de trouwe hond Max die de deportatie van zijn baasjes, de 5 koppige familie Levie uit Spijkenisse op 28 oktober 1942 meemaakte en alleen achterbleef, is te zien in het live atelier in MORE, tegenover Murray’s aan de Spuistraat in Spijkenisse.

In deze film van Roel van Deursen met commentaar van Joop van der Hor, ook aandacht voor de statiegeldactie van Jumbo Waterland waarmee bewoners van deze wijk geld hebben ingezameld voor ‘The Making of Max ‘. Het ingezamelde bedrag werd vrijdag door super vrijwilligster Sylvia Kats aan de initiatiefnemers overhandigd. The Making of Max is nu ook te zien via de website www.maakmaxmogelijk.nl gemaakt door Ralph Kaulingfreks en fotografie door Danny van der Weel.