COLUMN: De Hoed Der Hoeden

Dit keer geen column van Joop van der Hor. Hij heeft zijn column-plek afgestaan aan een gastcolumnist. Lees hier meer:

Voor deze ene keer stel ik deze ruimte af aan een gastcolumnist, de schrijver Louis Bezem. U kent hem niet? Dat is ook niet verwonderlijk want zijn eerste boek moet nog verschijnen. Het is min of meer in wording en zal te zijner tijd worden uitgegeven door de Rotterdamse Uitgeverij de Meent waar Tijn Boon de scepter zwaait. Tijn ziet wel iets in de stijl van Louis Bezem die een beetje het midden houdt tussen Ernest van der Kwast, schrijver van de bestseller Mama Tandori en mijzelf, maar dan véél beter! Ter introductie: Louis Bezem is Rotterdammer van geboorte en schrijft onder verschillende pseudoniemen in diverse kranten en bladen. Vrij Nederland over Bezem: ‘Als het gaat om stijl, timing en taalgevoel kan Louis zich meten met de besten. Veel plezier met de allereerste column van Louis Bezem.

DE HOED DER HOEDEN

‘Ik heb geen hoofd voor een hoed en dan bedoel ik geen wollen wintermuts of een alpinopet maar een echte hoed. Ik heb van alles al geprobeerd; van een Engelse bolhoed tot een deukhoed of fedora en van een cowboyhoed tot een dophoed. Ja zelfs een cylinderhoed, je weet wel zo’n hoge hoed of tophoed (top hat) die in de vroege 19e eeuw door de hogere klassen in vooral Engeland werd gedragen. Nou ben ik een jongen van gewone komaf dus die laatste gaat het zeker ook niet worden. Geen enkele hoed staat mij en dus ben ik op zoek gegaan naar de ‘Hoed der Hoeden’. En zo kwam ik in aanraking met Gina Heerenveen en haar reizende pop-uphoedenwinkel. Ze is een bekendheid in die wereld, heeft zelfs de zanger Pharrell ‘Happy’ Williams aan de hoed gekregen. Na onze kennismaking zag ik al snel een leuke hoed die mij wel aanstond en dus leek mijn keuze gemaakt. Maar dan had ik toch buiten Gina zelf gerekend. ‘Die hoed verkoop ik niet aan jou’ sprak ze mij vriendelijk edoch beslist toe. ‘Hoezo niet? Was mijn reactie. ‘Omdat ik je niet ken en ik niet wil dat een hoed van mij op het hoofd komt van de verkeerde persoon’ antwoordde ze mij. Nu moet je weten dat Gina de eigenaresse is van Hats & Art Studio Global Hats, de reizende hoedenwinkel. Ze pimpt oude hoeden op en maakt er zo goed als nieuwe van. ‘Jij verkoopt hoeden voor man en vrouw, jong en oud. Voor grote hoofden maar ook voor kleine en van Rastafari tot klassiek, Er is voor iedereen een hoed zo lees ik op je website, maar niet voor mij? Wat is dit voor bullshit?’ vroeg ik haar geirriteerd. Gina legde mij vriendelijk uit dat een hoofddeksel vaak iets zegt over de persoon die de hoed draagt. En dat, als er een verkeerde persoon onder een door haar geleverde hoed loopt, ze een misslag heeft gemaakt. Om een best wel prijzige hoed van haar te mogen kopen werd ik aan een scherp verhoor onderworpen. Uiteindelijk, na een dik uur ondervraagd te zijn, verliet ik trots de pop-uphoedenwinkel met een speciaal voor mijn persoonlijkheid door Gina bedacht hoofddeksel, gemaakt van het beste en sterkste rubber uit de Ficus Elastica. De hoed paste volledig bij mijn persoonlijkheid hetgeen bleek uit de vele blikken van voorbijgangers in mijn richting. En ach er zal er best wel eentje tussen hebben gezeten die mij met deze Gigantus Condomus voor lul vond lopen, pfff, lekker belangrijk. De hoed zat mij als gegoten en voelde warm en veilig aan. Missie geslaagd!’