Incidenten met messen steken de kop op onder jeugd

Sinds begin februari lijken in en rondom de wijk Groenewoud plots incidenten met messen toe te nemen. Groepen jongeren vallen elkaar aan met messen en vlakbij heeft een ernstige steekpartij plaatsgevonden. Is het een probleem wat op zichzelf staat, of hebben de incidenten verband met elkaar? “Het is lastig om aan te geven of er een toename is of niet, omdat er op dit moment geen concrete cijfers zijn,” zegt de politie.

Het eerst bekende incident is een aanhouding van vier jongeren op 9 februari op de Eikenlaan. Aan de andere kant in de wijk dreigt een jongen van ongeveer 14 jaar, die daar samen met zijn moeder loopt, voor “oorlog”, zelfs nadat hij met de politie heeft gesproken. Volgens de politie is er een bedreiging geweest waarbij de jongen door meerdere personen bedreigd werd. De politie zet groots in op de melding, en is met meerdere eenheden op de melding afgekomen. Wat de aanleiding was, is niet bekend.

Beeld: Politie zet groots in na bedreiging

Het lijkt onderdeel te zijn van ruzie onder jongeren in de wijk. Als Jeugdagent Peter Dale op 17 februari bezig is met een ronde brieven bezorgen voor een groepsaanpak van messengeweld onder jongeren, komt hij bij het laatste adres bij het Goudenregenplein een ernstig incident tegen. “Hierbij werden grote machetes en messen gebruikt,” schrijft hij op Instagram. Uiteindelijk werden hierbij in totaal acht jongeren aangehouden voor bedreiging en overtreding van de Wet Wapens en Munitie. “Het verwonderlijke hierbij was dat we even daarvoor net een brief hadden uitgereikt aan de ouders van één van de aangehouden verdachten.” Bij een van de verdachte wordt een machete van 70 centimeter lang aangetroffen. In totaal worden vijf messen aangetroffen.

Beeld: Jeugdagent Peter Dale met een verdachte

Zondag 20 februari 15.30 uur: Het gaat gruwelijk mis op busstation Spijkenisse Centrum, vlak bij de ingang van het metrostation. Een jongen wordt neergestoken en raakt zwaargewond. Hij loopt naar een bus en daar wordt hij geholpen door hulpdiensten. Vier verdachten rennen weg in de richting van de wijk Het Land. Daar wordt later onder een auto een vuurwapen gevonden. Een jongen die het incident op een afstandje staat te bekijken, weet te vertellen dat het incident al op social media rondgaat. “Ze wilden een mes in een groene prullenbak stoppen, maar zagen dat het gezien werd en namen het weer mee. Het zou nu in een sloot gegooid zijn.” Ook daar zoekt de politie nog met duikers. Op het perron van het metrostation richting Hoogvliet wordt wel een verdachte aangehouden door de politie. Onbekend is wat zijn rol is. De jonge omstander denkt dat het wel met drillrap te maken heeft. Drillrappers zwaaien in video’s vaak met nepwapens en roepen op tot geweld tegen rivalen. “Ze beledigen elkaar en de broers van die jongens nemen dan wraak op elkaar.”

Beeld: Een jongen wordt neergestoken op het busstation

Onderzoek
De politie onderzoekt de incidenten van de afgelopen weken. “De incidenten worden los van elkaar onderzocht, maar we sluiten niet uit dat er een verband kan zijn,” zegt een woordvoerder. “Hoe en wat er verder gaat gebeuren is informatie die we op dit moment niet kunnen delen. Uiteraard streven alle betrokken partijen ernaar om de rust in de wijk te bewaren.” De gemeente heeft afgelopen week een woning laten sluiten waar veel misstanden vandaan kwamen. De bewoners mogen een week de woning niet in om tijdelijk rust te creëeren voor de buurt. Volgens bronnen zouden er ook wapens in de woning gevonden zijn.

Burgemeester
“Het is absoluut onacceptabel dat jongeren messen op zak hebben. Je kunt pas iemand met een mes neersteken als je een mes bij je hebt. Wij blijven hier stevig op inzetten samen met onze partners. De jongeren zullen daar ook zeker de gevolgen van ondervinden,” zegt burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard. De burgemeester is hoofd van het politiekorps in Nissewaard en overlegt samen met de politiechef en de Officier van Justitie in de gezagsdriehoek. Onbekend is hoe die op dit moment naar de incidenten kijken, de gemeente laat daar niks over los.

Groepsaanpak
Toch zitten de instanties niet toekijkend stil. Er is onder andere een groepsaanpak gestart. De aanpak is de gerichte groepsaanpak waar Dale eerder in dit artikel over spreekt. De gemeente en de politie benaderen 15 jongeren die in het afgelopen jaar met mes-incidenten te maken hebben gehad. “Naast de repressie die in veel gevallen al eerder is ingezet, wordt er nu vooral gekeken waar hulp kan worden geboden. Hulp bij het zoeken naar werk, een opleiding, hulpverlening in het gezin, zorg enz. Dit om trachten te bewerkstelligen dat de betrokken jongeren een andere wending kunnen gaan geven aan hun leven,” zegt de jeugdagent.

Preventief fouilleren
Ook wordt gepoogd het preventief fouilleren te verlengen. “Er zijn nog steeds veel incidenten waarbij messen getoond worden,” zeggen agenten op straat. “Op veel filmpjes is te zien dat jongeren nog steeds met messen rondlopen en er statements mee maken.” De agenten zien het vooral terug op in beslag genomen telefoons. Om het mesgebruik terug te brengen wordt nog steeds op veel plekken preventief gefouilleerd. De politie mag dat nog steeds in meerdere gebieden in Spijkenisse. Het preventief fouilleren moet elk half jaar opnieuw verlengd worden, omdat er besloten moet worden of er steeds aanleiding voor is. Nog regelmatig worden er verboden voorwerpen gevonden, zoals boksbeugels.

Beeld: Preventief fouilleren – Bij de jongeren werd niets aangetroffen

Aangifte wordt niet gedaan
Toch is er nog een ander probleem wat onder jongeren speelt. Regelmatig komen er signalen dat er geen aangifte gedaan wordt tegen mensen die met een mes dreigen. Ook straatroven worden soms niet gemeld als die onder jongeren spelen en zelfs steekpartijen blijven verborgen. Zo werd op 16 januari een steekpartij in de wijk Akkers-Gaard pas uren later bekend, omdat ouders vonden dat hun zoon daarvan aangifte moest doen. Hij raakte lichtgewond nadat hij bedreigd en geraakt was met een mes.

Aanpak
De politie is druk bezig om het messenbezit onder jongeren in te perken. Dat gebeurt met zichtbare acties, maar ook door middel van gesprekken met ouders. Als een jongere met een mes wordt opgepakt, dan volgt er direct een gesprek. Ook heeft de burgemeester middelen om een last onder dwangsom op te leggen aan ouders. Die kunnen dan een boete van de gemeente krijgen van honderden euro’s. Ook kunnen jongeren nadat ze opgepakt zijn, naast een straf, nog jarenlang hinder van het incident ondervinden, in de vorm van het niet kunnen volgen van opleidingen en gemiste banen vanwege het niet kunnen verkrijgen van een VOG.