COLUMN: Van Dick-pick naar nieuwe Nipplegate?

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement in Spijkenisse. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

De afgelopen weken stonden de kranten, magazines, damesbladen er vol mee en op social media, radio en televisie kwam er maar geen einde aan alle zin en onzin over de ‘Dick-Pick’ van Marc Overmars. (Overigens; schrijf je ‘pick’ nou mét of juist zonder ‘c’?)  En het blijft maar voorpagina- en breaking news want ook na de vermeende seksuele escapades van een tweetal letterlijke B- zangers en de producer van The Voice’ alias de ex van Linda de Mol, de ongepaste opmerkingen van een mannelijk lid (ahum) van de Tweede Kamer richting een medewerkster en nog een paar ‘dingetjes’ rond ‘Lul (geen tikfout) Kleine en Glennis Grace, gaat het maar door! Is er nou echt geen belangrijker nieuws te vinden waarvan de inhoud er echt toedoet? Op het gevaar af dat lezers zich nu massaal tegen mij gaan keren omdat ik seksueel ongepaste opmerkingen, aanrandingen of erger, mishandeling en een massale matpartij in een filiaal van een lokale Olifant supermarkt bagatelliseer, heeft het mis! Als het is als wat het lijkt dan moet het recht haar beloop hebben. Inderdaad ‘haar’ want het symbool van onze onafhankelijke rechtspraak is Vrouwe Justitia, wiens bronzen beeld ons heel ondeugend één ontblote borst laat zien. Maar dit geheel terzijde of misschien wel juist niet en moet er een protestgroep nu opstaan om alle beelden van JusTIETia weg te laten halen of de blote borst met een stuk stof te bedekken want een nieuwe ‘Nipplegate’ is geboren!

Ik kan mij de hypocriete reacties in 2004 nog goed voor de geest halen toen bij de finale van de Amerikaanse Super Bowl zanger Justin Timberlake een stukje kleding wegrukte bij zangeres Janet Jackson waardoor haar rechterborst werd ontbloot. Hoewel er een gouden ster op de tepel van JJ zat vastgeplakt en dus niet echt was te zien, was een wereldwijd schandaal geboren. Bij het schrijven van deze column heb ik nog even op You Tube naar de videoclip van het tweetal gekeken. Begrijp 18 jaar later nog steeds niet waarom er zoveel ophef werd gemaakt over juist deze ‘Nipplegate’ scene. Zelf vond ik de publiekelijke droogneuk scene voor een miljoenenpubliek een stuk schokkender. U weet het allemaal niet meer? Nou snel allemaal weer even kijken!

Terug naar Vrouwe Justitia en onze rechtspraak: Een verdachte is volgens de wet iemand ten aanzien van wie uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld bestaat dat diegene een bepaald strafbaar feit gepleegd heeft. Het woord “redelijk” heeft hier specifiek de betekenis dat het vermoeden beargumenteerd moet kunnen worden met relevante argumenten. En met name het laatste valt nog te bezien in alle eerder genoemde bovenstaande situaties en andere (on)zedelijke zaken waarbij sporters, coaches, zangers, ex-profvoetballers, managers, Kamerleden zijn betrokken, ja tot zelfs katholieke priesters toe, hoewel ik bij die laatste categorie zelf ook mijn twijfels blijf houden. Ach niets menselijks is een columnist vreemd. Maar nogmaals, een verdachte is pas dader en dus schuldig als de rechter uitspraak heeft gedaan en niet het sensatiebeluste volk!

Beeld: Pixabay