Deel Spijkenisse voorlopig nog op noodgeneratoren

Stedin is druk bezig met het inregelen van een noodverdeelstation naast de locatie waar donderdag een schakelkast in brand vloog aan de Aldeberanstraat in Spijkenisse. Door de storing hadden 17.000 klanten geen stroom meer in Spijkenisse en Simonshaven. Een deel is ‘omgeschakeld’ en maakt via een ander netwerkpunt gebruik van stroom. Een deel wat niet omgeschakeld kon worden, draait op noodgeneratoren die het stroom opwekken. Dat gaat mogelijk nog tot na het weekend duren.

Een woordvoerder van Stedin bevestigt dat het nog enkele dagen zal duren voordat het noodverdeelstation gereed is. Er moeten kabels aangelegd worden en aangesloten worden. “Daar nemen wij graag de tijd voor om het goed te doen,” zegt de woordvoerder. “Zolang het noodverdeeldstation nog niet gereed is, zullen de generatoren die in de wijken staan aan moeten blijven. Dat kan nog wel eens tot na het weekend worden.”

Onkosten
Stedin benadert klanten die last hebben gehad van de stroomstoring. “Bewoners krijgen binnen 6 weken een brief thuis met het bedrag waar zij recht op hebben. Bewoners en bedrijven met een sterkere aansluiting, krijgen ook een hogere vergoeding.” De basisvergoeding is € 35,- voor de eerste vier uur en € 20 euro voor de volgende 4 uur. “Sommigen klanten hebben meer dan 12 uur geen stroom gehad en die krijgen een hogere vergoeding.”

Ontdooide vriezers
Bewoners die een ontdooide vriezer hebben door de stroomstoring kunnen daarvoor een opgave doen bij hun inboedelverzekeraar, bevestigen meerdere mensen op facebook. Daarvoor is het wel nodig om een foto te maken van de ontdooide inhoud, zodat de verzekering kan bepalen of er uitbetaald kan worden.

Supermarkten
Verschillende supermarkten hebben de producten uit de koeling en de diepvries weg moeten gooien. De voedsel- en warenwet zou hierin bepalend zijn geweest. Die schrijft voor dat als er 3 uur geen stroom is geweest, de spullen weg moeten. De schade loopt mogelijk in de tonnen voor supermarkten.

Beeld: Spieke Media