5 over 12 voor winkeliers: “Onze lokale bedrijven gaan kapot zo”

Winkeliers in het hele land, maar ook de lokale ondernemers in het centrum van Spijkenisse, zijn helemaal klaar met de huidige maatregelen van het kabinet om de corona-pandemie tegen te gaan. Aankomende zaterdag zullen verschillende niet-essentiële winkels in het centrum van Spijkenisse hun deuren openen, wat de nieuwe maatregelen vanaf vrijdag ook zullen zijn. “Het is inmiddels 5 over 12,” zegt centrummanager Dennis Houkes.

In berichten van verschillende winkeliers op social media en in navraag van Spieke onder ondernemers wordt duidelijk dat de winkeliers uitkijken naar een versoepeling. Ook wethouder Léon Soeterboek doet een oproep aan het kabinet om te versoepelen. “De huidige lockdown raakt alle betrokken ondernemers opnieuw keihard. Veel ondernemers gaan deze klap niet overleven en wij maken ons dan ook zeer grote zorgen. Dit geldt voor zowel het voortbestaan van deze ondernemers als hun lichamelijke en geestelijke gezondheid,” laat hij in een reactie weten.

Ik doe hierbij een dringend beroep op het kabinet om de noodkreten van de ondernemers zwaar mee te laten wegen in het besluit over de nieuwe maatregelen.

Wethouder Soeterboek

Of de gemeente in gaat grijpen als de winkels open zijn en het kabinet de regels per zaterdag niet versoepelt laat de wethouder in het midden. “Het gemeentebestuur voelt zich verantwoordelijk voor het naleven van de coronamaatregelen. Wij nemen daarin ook onze verantwoordelijkheid,” zegt de wethouder. “Tegelijkertijd vind ik dat een perspectief hard nodig is, waardoor ondernemers kunnen overleven en kunnen blijven voortbestaan. Ik doe hierbij een dringend beroep op het kabinet om de noodkreten van de ondernemers zwaar mee te laten wegen in het besluit over de nieuwe maatregelen.” Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat burgemeester Foort van Oosten heel erg meeleeft met de ondernemers en ook achter de reactie van de wethouder staat.

Een van de ondernemers, die liever anoniem blijft, geeft aan te rekenen op een toereiking van het kabinet vrijdag. “En anders gaan we open om onze stem te laten horen. Op een positieve en vooral verantwoorde, veilige manier.” De ondernemer zegt zelf maatregelen te nemen. “Heel erg beperkt aantal personen, mondkapjes, deurbeleid, etc.”

De ondernemer hoopt dat het gemeentebestuur achter de ondernemers staat. “We gaan ervan uit dat ook onze burgemeester, net als in veel andere gemeenten, dit gedoogt, want boetes kunnen we ons absoluut niet veroorloven. Demonstreren is een grondrecht hebben we in de afgelopen maanden steeds mogen zien, met duizenden mensen, en dit is onze demonstratie.”

Het kabinet kondigt vrijdagavond in een persconferentie de nieuwe maatregelen aan die zaterdag in zullen gaan.