COLUMN: Hamburgers & Virussen

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement op de Hongerlandsedijk. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Wat hoort in dit rijtje niet thuis: is dat a: de A-burgers? Is dat b: de B-burgers? Of is dat C: de Hamburgers? U kunt er lang of kort over nadenken, maar het goede antwoord is B. B-burgers zijn namelijk de ongevaccineerden, de mensen die geen prikje hebben gehaald, een prikje hebben geweigerd of die vanwege medische gronden geen prikkie mogen krijgen. A-burgers zijn de burgers met de B van braaf die de mouwen letterlijk hebben opgestroopt in de strijd tegen de Corona. Zowel de A-burgers als de B-burgers mogen beiden van C genieten en dat is dus de Hamburger. Maar voor hoe lang nog? Met de invoering van de verplichte QR-code in de horeca wordt het voor de B-burger heel moeilijk om straks nog een hamburger te scoren, althans in de restaurants. Wil je binnen bij de Mac dan moet je de corona check up tonen maar als je lopend door de Mac-Drive ga dan mag je de Big Mac buiten in de vrieskou gezellig in je uppie oppeuzelen.

Maar wie gaan al die mensen en al die regeltjes nou eigenlijk controleren? Bij zowat elke horecaonderneming zie je grote borden op de ramen geplakt met daarop de tekst ‘Personeel gezocht’. Het tekort aan geschoold en ongeschoold personeel is zelfs zo groot dat sommige restaurants en cafés aangepaste openingstijden hebben moeten invoeren of zelfs helemaal hun zaak noodgedwongen hebben moeten sluiten. De ondernemer die het al lukt om net genoeg personeel te krijgen om achter de tap en in de keuken te gaan staan, moet dan ook nog eens iemand bij de deur hebben met een scanner om de A- van de B-burgers te onderscheiden zodat de A-burgers veilig binnen hun hamburger kunnen nuttigen. Ik begrijp heel goed dat het belangrijk is dat we samen voorkomen dat er rigoureuzere maatregelen nodig zijn, zoals geheel of gedeeltelijke lockdowns. Maar als je niet kunt of wilt handhaven en bij de toegang dus niet controleert, dan hebben al die maatregelen geen enkel nut. Het echte handhaven moet mijn inziens komen van dezelfde overheid die ons, A- en B-burgers allerlei maatregelen oplegt. Dus de controle moet door BOA’s en politie gebeuren. Maar die hebben er echter ook geen tijd of de menskracht voor, dus wat is nou eigenlijk de meerwaarde van al die regeltjes? De geest is inmiddels allang uit de fles. Want willen we corona terug in een flesje Mexicaans bier krijgen, Delta weer terug naar het gekkenhuis en Omikrom weer recht buigen, dan moet er echt door wetshandhavers gecontroleerd worden en niet door een 16-jarige puber aan de deur van een haven café te zetten die aan een zeebonk of Feyenoord hooligan beleefd vraagt of die alstublieft zijn code wilt laten zien.

Met het huidige en inmiddels gecontinueerde zwalkende landelijke VVD-CDA beleid gaan we de oorlog tegen het virus niet winnen. Niemand die het overigens nog snapt dat er tot voor kort wel duizenden eencelligen in de voetbalstadions mogen schreeuwen dat ze in 020 aan het gas moeten en in 010 de pleuris kunnen krijgen, maar dat je wel in een overvolle metro mag en zelfs moet reizen met de verwarming op 10, de raampjes potdicht en op 1.5 centimeter van elkaar met de mondkapjes over de kin ipv mond en neus. Het is de hoogste tijd dat we echt heel serieus de strijd tegen Corona en alle varianten aanbinden want anders vallen er onder zowel de A- als de B-burgers heel veel doden.

‘Elk nadeel heeft z’n voordeel’ zou Johan Cruijff nu wellicht zeggen want als de wereldbevolking door de pandemie straks wordt gehalveerd dan halen we in ieder geval de voor 2030 afgesproken eisen uit het klimaatakkoord.

Beeld: amirali mirhashemian via Unsplash