Sportverenigingen krijgen na LED-verlichting ook zonnepanelen

Het verduurzamen van sportverenigingen verloopt voorspoedig. De conventionele veldverlichting is al vervangen door LED-verlichting. Nu is er een start gemaakt met het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de clubhuizen. Wethouder Martijn Hamerslag kwam 11 november de eerste zonnepanelen op het clubhuis van tennisvereniging LTC bekijken. LTC is een van de eerste verenigingen die zowel LED-verlichting als zonnepanelen heeft.

De gemeente Nissewaard staat voor de uitdaging om in 2050 energieneutraal te zijn. Eind 2020 is er gestart met een project voor de verduurzaming van sportverenigingen. Dit zijn bijvoorbeeld voetbalverenigingen, hockey, american football en tennisverenigingen. Er zijn twee soorten maatregelen die worden uitgevoerd. Eind 2020 is gestart met het plaatsen van LED-verlichting op de velden van de verenigingen en nu wordt er hard gewerkt aan het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de clubhuizen. Het werk wordt uitgevoerd door Imholz Zonnepanelen uit Abbenbroek. In totaal worden er bij 13 verenigingen verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd.

Afgelopen week was wethouder Martijn Hamerslag op bezoek bij Tennisvereniging LTC Spijkenisse om te horen hoe de maatregelen bijdragen aan een verlaging van de energielasten van de vereniging. Voorzitter Ad Visser van LTC heeft laten zien hoeveel er opgewekt wordt met de panelen en hoeveel er bespaard wordt met de LED-verlichting. Daarna klommen beide heren op het dak om de zonnepanelen te bekijken. In totaal liggen er 56 zonnepanelen op het dak van de vereniging.

“Met deze verduurzamingsmaatregelen wordt er een stuk minder CO2 uitgestoten. Dit draagt bij aan de doelstellingen die de gemeente Nissewaard heeft op het gebied van verduurzaming. Namelijk energieneutraal in 2050. Daarnaast levert het de vereniging een flinke besparing op de energierekening op. Hierdoor blijft er meer geld over voor sport of voor verdere verduurzamingsmaatregelen”, aldus wethouder Hamerslag.

Op het dak van tennisvereniging LTC Spijkenisse liggen sinds kort tientallen zonnepanelen, die de vereniging van electriciteit voorzien. Wethouder Martijn Hamerslag komt een kijkje nemen. Op foto de schakelkast – Foto Peter de Jong

Bericht: Gemeente Nissewaard