COLUMN: De sloop gaat erin

Joop van der Hor, geboren in 1954 in Rotterdam, is een betrokken inwoner van Spijkenisse. Hij is naast columnist, ook trouwambtenaar, presentator, schrijver, ambassadeur van Villa Joep en pakt nog meer op wat op zijn pad komt. Hij werkte als persvoorlichter van de politie, is getrouwd en woont nu met zijn vrouw Gina in een appartement op de Hongerlandsedijk. In 2018 ontving hij de Nissewaardpenning uit handen van burgemeester Salet voor zijn inzet. Hij kijkt veel om zich heen en schrijft over allerlei zaken in zijn columns.

Voor de liefhebbers van rommel, trash, kolerezooi en nutteloze prullaria zal het schrikken geweest zijn bij het zien van de lege etalages van een groot heel goedkoop warenhuis aan het Kolkplein in Spijkenisse. Maar ook voor wie denkt een goudvis in een kom te kunnen aanschaffen, een karpet of toupet, een goedkoop kussen en matras of een nieuwe flatscreen TV, komt bedrogen uit als je al een half jaartje niet op dit voormalige winkelcentrum bent geweest. Inderdaad; voormalig want inmiddels zijn bijna alle winkels leeg en zijn de ondernemers naar elders vertrokken. Nu kent Spijkenisse een rijke traditie waar het lege winkelpanden betreft en doet centrum-winkelmanager Dennis Houkes zijn uiterste best om die weer te vullen, en niet zonder succes! Maar de winkels rond het Kolkplein blijven niet alleen leeg, ze worden ook gesloopt. Nissewaard, en in het bijzonder Spijkenisse, gaat daarmee grote broer Rotterdam achterna. Die slopen ook alles wat geen geld opbrengt of enige historische waarde heeft maar er geen geld voor wilt uittrekken ter behoud daarvan. Zo is het in Spijkenisse ook gegaan met de oude huisjes op en rond de plek waar nu een goud- en zilversmid zit met een groot hypermodern bedrijf. Hoe ‘Nobel’ de eigenaar daarvan ook is om de lege gaten in het centrum te vullen, ooit zal ook dit moderne bouwsel ten prooi vallen aan de bouw en uitbreidingsdrift van de dan ‘regerende’ coalitie en projectontwikkelaars. ‘Dat is de vooruitgang meneer’ zou wijlen cabaretier Wim Sonneveld nu zeggen. Maar dan is niemand meer van ons nog onder ons want dat pand gaat wel een dikke honderd jaar mee. Dat laatste gold dus niet voor de winkels aan het Kolkplein en dat is maar goed ook, want vanaf de bouw ervan zag het er al niet uit en is ook nooit echt de loop erin gekomen, tot dat de Action er ging zitten met aanbiedingen als 10 plastic badeendjes voor een euro of zoiets. Die handel in gele badeendjes liep trouwens sinds de oprichting van een ONS bekende politieke partij best goed.

Op de lege plek aan het Kolkplein komt een groot wooncomplex met 150 appartementen en ook aan de overzijde, aan de J.M. den Uyllaan verrijzen 72 luxe appartementen. PvdA voorman Joop den Uyll zou zich omdraaien in zijn graf want waar moet de gewone man (en vrouw) heen als Nissewaard heel veel woningen in een duurder segment bouwt en in veel mindere mate betaalbare woningen voor de minima. Gelukkig kunnen we voor dit probleem de vluchtelingen en de asielzoekers de schuld geven.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]