Nissewaard wil statushouders opvangen in voormalige daklozenopvang De Boeg

De gemeente Nissewaard wil 40 tot 50 statushouders op gaan vangen in de voormalige daklozenopvang De Boeg aan de Industriestraat in het centrum van Spijkenisse. Daar verbleven eerder daklozen, maar die zijn naar een andere locatie verhuisd. De opvang zou voor een duur van maximaal twee maanden zijn en zou op korte termijn starten, maar het COA moet het voorstel wel nog goedkeuren. Statushouders zijn asielzoekers waarbij de asielaanvraag van een vergunning voor asiel voor bepaalde tijd van drie jaar reeds is ingewilligd.

Burgemeester Foort van Oosten informeerde woensdagavond de gemeenteraad. Het COA heeft al aangegeven dat er na deze twee maanden naar verwachting weer voldoende opvangcapaciteit beschikbaar zal zijn. “Momenteel is er een probleem met de uitstroom van statushouders die bedden bezet houden in asielzoekerscentra,” zegt de burgemeester. “Het verzoek kwam van wethouder Karremans uit Rotterdam om mee te werken aan opvang samen met Rotterdam en de regio. Daar ben ik serieus mee aan de slag gegaan en ben samen met het college op zoek gegaan naar een geschikte locatie.” “De kosten worden gedragen door het rijk,” zegt Van Oosten.

De gemeenten Rotterdam, Vlaardingen, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel hebben samen het ministerie van Justitie en Veiligheid hun medewerking aangeboden om te zorgen voor extra tijdelijke opvang voor statushouders en/of vluchtelingen in hun steden. Hiermee helpen de gemeenten de Rijksoverheid om een korte periode van nijpend tekort aan opvangplekken te overbruggen. Veel plekken in de asielzoekerscentra (AZC’s) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders – asielzoekers met een vergunning voor verblijf – die wachten op permanente huisvesting in Nederlandse steden en dorpen.

De extra opvang in de andere gemeenten wordt gerealiseerd door riviercruiseschepen of andere verblijfmogelijkheden al naar gelang de beschikbaarheid van de desbetreffende gemeente. Het gaat om kleinschalige locaties met een capaciteit variërend van 50-70 personen waar vluchtelingen en/of statushouders tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Rotterdam beschikt over de mogelijkheid om 90 mensen te huisvesten door de capaciteit van het schip wat de daarvoor zullen gebruiken. Ook die opvang is voor de duur van maximaal twee maanden.

Oproep aan regiogemeenten
Het voorstel van de vier gemeenten aan de overige regiogemeenten is om aan te sluiten bij dit voorstel en ook ruimte voor deze vorm van tijdelijke opvang te realiseren. De gemeente Rotterdam heeft de beschikbaarheid van riviercruiseschepen geïnventariseerd en opties voor een aantal schepen vastgelegd waar gemeenten desgewenst gebruik van kunnen maken. Gemeenten kunnen ook kiezen voor andere locaties.

Wethouder Karremans van de gemeente Rotterdam: “Het COA heeft nu een tijdelijk maar weliswaar heel groot probleem en dat willen we graag helpen oplossen op een slimme manier. Bovendien willen we voorkomen dat straks, net als in 2015, asielzoekers in sporthallen moeten verblijven. Daarom steken we op z’n Rotterdams de handen uit de mouwen en lossen we dit zo samen op. Ik ben mijn collega’s in de regio zeer erkentelijk voor hun daadkracht en snelle handelen hierin en ik hoop dat meer gemeenten zich de komende dagen bij onze ‘coalitie’ aansluiten.”

Bericht: Gemeente Rotterdam/Spieke, Beeld: Spieke Media