Spijkhopper van start: al meer dan 200 reserveringen

De Spijkhopper is maandagmiddag officieel in gebruik genomen door operationeel manager van EBS Jan Kees Korteweg en wethouder Igor Bal. Met het doorknippen van het lint en een korte toespraak van beide heren, werd de dienstverlening in gebruik genomen. De Spijkhopper vervangt buslijn 81 en 85 in Spijkenisse en is sinds zondag 26 september in gebruik. Maandag zijn er al meer dan 200 reserveringen gemaakt.

Wethouder Igor Bal reed weg met het 8-persoons Spijkhopper-busje. Na 100 meter droeg hij de bus weer over aan de buschauffeur en stapte achterin, waarin het samen operationeel manager van EBS Jan Kees Korteweg een ronde maakte door de wijk Sterrenkwartier. Tijdens de rit vertelde Korteweg tevreden te zijn over de ontwikkeling van het concept. Dit is de derde plaats waar een gelijkwaardig concept van start is gegaan. Ook tussen Brielle en de Maasvlakte rijdt het hopper-concept, in Delft rijdt de Delfthopper, en ook in Vlaardingen zal later een hopper gaan rijden die richting de Maasvlakte gaat.

Tarief
De bus rijdt voor een vast tarief van € 1,50. Dat is inclusief € 0,99 instaptarief, wat op elke ov-lijn geheven wordt. Indien men overstapt vanaf een andere lijn, dus de lijnbus of een metro, hoeft er nog maar € 0,51 betaald te worden. Betalen gebeurt met de ovchipkaart of met een bankpas bij de chauffeur. Online ontstonden bij de bekendmaking klachten over het tarief. In werkelijkheid scheelt het niet veel, omdat op de reguliere buslijnen ook 17,4 cent per kilometer betaald wordt. “Dat er nu 1,50 gerekend wordt, komt omdat dat de gemiddelde prijs was voordat de vaste lijnen vervangen werden.” Abonnementen en studenten kunnen zonder toeslag gebruik maken van de bus — er hoeft dus niet bijbetaald te worden.

Wethouder Igor Bal en Jan Kees Korteweg – Beeld: Spieke Media

Haltes
Er zijn met de overgang ook 10 nieuwe haltes toegevoegd. Vooral in Hekelingen zijn er haltes bijgekomen, maar er is nu ook een halte toegevoegd op sportpark Oostbroek, nabij SC Botlek. “De haltes liggen nu directer in de verzorgingsgebieden en zijn dichter bij plekken waar veel mensen reizen,” zegt Korteweg. “Er ontstaat ook al vraag naar nieuwe plekken voor haltes, zoals bij de Ommering. Ook daar zullen we in de komende tijd naar gaan kijken.”

Om gebruik te maken van de Spijkhopper moet er eerst een reservering gemaakt worden. Reserven kan op de website van EBS: https://ebs-ov.nl/spijkhopper

De lijst van haltes waar de Spijkhopper stopt – Beeld: EBS-OV

Beeld boven: Jan Kees Korteweg en Igor Bal nemen de Spijkhopper officieel in gebruik – Beeld: Spieke Media