Albeda, Mundo en Zuidwester vinden elkaar onder één dak

Dinsdag 31 augustus hebben Albeda Spijkenisse, gehandicaptenorganisatie Zuidwester en kinderopvang Mundo een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Het unieke aan deze samenwerking is dat Mundo een buitenschoolse opvang en Zuidwester een dagbesteding zullen openen op de Albeda locatie Thorbeckelaan in Spijkenisse. Op deze locatie gaan mbo-studenten van de opleidingen Dienstverlening zorg & welzijn, Maatschappelijk zorg en Pedagogisch werk, kinderen van Mundo, deelnemers van Zuidwester, docenten en zorg- en pedagogisch medewerkers een actieve rol hebben in de samenwerking met elkaar. 

Innovatief plan
Het idee van samenwerken ontstond acht maanden geleden. Drie studenten van de opleiding Master Management & Innovatie, elk werknemer bij één van de drie organisaties, stelden de vraag aan hun leidinggevende of zij voor een opdracht met elkaar een innovatief plan mochten uitwerken. ‘Wij gaan samenwerken en dat doen we op locatie Spijkenisse van Albeda”, vertelt Monique Dongelmans, directeur-bestuurder van Mundo. Zij voegt daar nog aan toe: “Het was niet eens een vraag, maar een mededeling en nee zeggen was eigenlijk niet de bedoeling”. Zo verging het Jan-Willem Kramer, regiomanager Voorne Putten van Zuidwester en Gert van der Mast, onderwijsleider bij Albeda Zorgcollege ook. Alle drie zagen zij grote voordelen voor de toekomst in deze samenwerking

Delen van wederzijdse expertise
Door het delen van wederzijdse expertise dragen zij met elkaar bij aan een inclusieve samenleving. Albeda stelt ruimte beschikbaar in het schoolgebouw en Mundo en Zuidwester stellen stageplaatsen, ruimtes en andere faciliteiten beschikbaar voor het mbo onderwijs. Met deze samenwerking enthousiasmeert Albeda studenten voor een toekomst in de kinderopvang of gehandicaptenzorg, verkleinen ze de kloof tussen het mbo en het werkveld en krijgt de school, die deze zomer een enorme renovatie heeft ondergaan, een contextrijke uitstraling! 

Eerste ontmoeting
Tijdens het moment van ondertekenen, tevens de eerste ontmoeting tussen de drie partijen, werden mooie woorden gesproken. De belangrijkste strekking hiervan was dat alle partijen vertrouwen hebben in de samenwerking met elkaar en dat zij reikhalzend uitkijken naar hoe het vorm gaat krijgen. Het feit dat iedereen ontspannen dit avontuur aangaat zorgt er voor dat deze samenwerking de tijd krijgt om te groeien en verwachtingen niet dichtgetimmerd worden. En gezien de gesprekken tussen de aanwezige werknemers van de organisaties lijkt er nog alle ruimte te zijn om nog meer innovatieve ideeën met elkaar uit te gaan werken.

V.l.n.r.: Jan-Willem Kramer (regiomanager Voorne-Putten Zuidwester), Corné Grootenboer, (adjunct-directeur Albeda Zorgcollege), Monique Dongelmans (directeur-bestuurder Mundo) 

Bericht en beeld: Albeda