Zwaan gered na verstrikking in visdraad bij de Gaard in Spijkenisse

In een sloot bij de Gaard in Spijkenisse zag een hondenuitlaatster vanmorgen een zwaan in moeilijkheden verkeren. De pul, een zwanen-kind, zat verstrikt in visdraad en kwam daardoor ondersteboven in de sloot terecht. Een medewerkster van de dierenambulance heeft het visdraad, wat ook om een tak van een boom zat, losgesneden en het zwaantje op de kant gehaald.

Op de kant is de zwaan verder geholpen door Zwanengroep Zuid-Holland. De zwaan is bevrijd van het visdraad wat om zijn poot heen zat en een flink stuk nog door zijn vleugel verweven zat. Na bevrijding van het visdraad is de zwaan overgebracht naar Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Daar zal de zwaan een nachtje moeten verblijven om aan te sterken, waarna hij weer herenigt zal worden met zijn familie.

Edwin Vosselman van de zwanengroep blijft benadrukken wat vissers moeten doen als er een eend of een zwaan in hun draad komt. “Ze moeten het draad direct losknippen, zodat de haak niet vast komt te zitten. Ook moet meteen een dierenambulance of de Zwanengroep ingeschakeld worden, zodat de eend of zwaan bevrijd kan worden.” Hij hekelt dat sommige vissers niet goed omgaan met dit soort situaties. “Alleen al in onze regio zijn er jaarlijks zo’n 500 meldingen van gedierte dat vast komt te zitten. Dat moet echt minder worden.”

Beeld: Spieke Media