Josien en Pieter maken al jaren gebruik van camperplaatsen: “Ideaal en goedkoop”

Al 45 jaar trekken Josien en Pieter van camperplaats naar camperplaats. Camperplaatsen zijn speciale plaatsen waar campers vaak enkele dagen gratis mogen staan. Niet alleen in Nederland zijn die te vinden, maar door heel Europa. In Spijkenisse zijn er momenteel zes plekken beschikbaar, en de gemeente opent nu twee extra plekken in de Bernisse.

Donderdag staan Josien en Pieter in Spijkenisse, vanwege een crematie van een familielid, maar ze staan er niet voor het eerst. De plek waar ze staan is erg fijn met een mooi uitzicht over de Oude Maas. Om niet terug naar Sint-Oedenrode te rijden, waar hun woning staat, blijven ze op de camperplaats overnachten met hun camper.

Het kamperen met een camper is iets wat ze niet sinds kort doen. “We zijn al 45 jaar aan het reizen met een camper,” zegt Josien. ”Dit is onze vierde camper,” vult Pieter aan. “Ik begon eerst met een door mij zelf verbouwd Volkswagen-busje.” Nu rijden ze in een Fiat Ducato, met achterop hun fietsen. Daarmee kunnen ze de omgeving verkennen als ze de camper geparkeerd hebben. “We gaan met de camper het hele land door, maar komen ook regelmatig in België omdat we dicht bij de grens wonen.“ Het koppel verteld enthousiast over wat ze zoal meemaken.

Pieter en Josien staan links – Beeld: Spieke Media

Corona
De corona-periode zorgt voor een verandering op de camperplaatsen. “Je ziet dat nu met de corona-crisis de parkeerplaatsen in Nederland flink in trek zijn, omdat niemand naar het buitenland wil. Ook zie je dat mensen nu campers kopen om ook op deze manier te reizen.” Op een camperplaats hoeft vaak niet betaald te worden, omdat grondeigenaren de plaatsen vaak gratis aanbieden. Daar staat tegenover dat er vaak geen directe faciliteiten zijn, zoals je die op een camping wel vindt. “We zijn zelf dit jaar door Friesland en Groningen gereisd, omdat we het daar nog niet kenden,” zegt Josien. Het stel doet af en toe nog wel een camping aan, om de watertank te vullen en de afvaltank te legen.

Spijkenisse
Hoe is het dan hier in Spijkenisse? “We vinden de plek op de Hongerlandsedijk heel fijn. Wel jammer dat andere campers vrij dichtbij staan, maar het is wel een plek met een mooi uitzicht.” Geïnteresseerd luisteren ze naar de uitleg over Spijkenisse ontstaan is. “We komen zelf uit een mooi dorpje. Dan is Spijkenisse wel even wennen,” zegt Josien. “We zijn wel erg benieuwd naar de nieuwe plekken, waar een handhaver ons al over vertelde.”

Geen reservering
“Het is soms wel lastig om een vrije plaats te vinden,” verteld Josien. “Hier in de regio zijn plaatsen wel vaak bezet en je kunt ze niet vooraf reserveren. Je kunt soms wel de havenmeester van een jachthaven bellen om te vragen of er de plek bij een haven vrij is, maar vijf minuten later kan iemand daar zijn camper neerzetten,” zegt Pieter, “maar vaak vinden we wel een plek om te verblijven.” “In België is het een stuk makkelijker, want daar mag je een dag op elke parkeerplaats staan met een blauw P-bord.”

De nieuwe plaatsen aan de Stompaardsedijk – Beeld: Spieke Media

Bernisse
De gemeente Nissewaard maakt maandag de camperplaatsen aan Stompaardsedijk in de Bernisse gereed, laat een woordvoerder weten. Dan worden de bordjes opgehangen waarop de regels staan voor het verblijven en wordt daarmee de juiste locatie aangeduid. Handhavers zullen erop toezien dat er geen overlast ontstaat op de plekken.

Beeld boven: Soms is de camperplaats aan de Hongerlandsedijk erg druk – Joop van der Hor