Tijdelijke Suurhoffbrug wacht in Hartelcomplex

Rijkswaterstaat is bezig met het renoveren van de bestaande Suurhoffbrug op de A15 en bouwt aan een tijdelijke brug ernaast. Zo worden de lasten van het (vracht-)verkeer verdeeld en blijft de verbinding veilig te gebruiken. De tijdelijke brug is afgelopen nacht in transport gegaan en ligt maandag in het Hartelcomplex. Vanaf 23.30 uur zal de tijdelijke boogbrug verder gevaren worden.

De verplaatsing was vanwege corona te volgen op een livestream die Rijkswaterstaat uitzendt vanaf haar Youtube-kanaal. Oorspronkelijk zou de brug eerder verplaatst worden, maar dat werd uitgesteld vanwege slecht weer. In de nacht van vrijdag op zaterdag zal de brug op zijn plek gehesen worden.

De stream van afgelopen nacht, beginnend bij de doorgang van de Botlekbrug – Beeld: Rijkswaterstaat

Het transport met de boogbrug van ongeveer 200 meter lang, 20 meter breed en meer dan 40 meter hoog is achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Hef, de Koninginnebrug en de Erasmusbrug gepasseerd. Naar verwachting passeert het transport vlak voor 06.00 uur de Botlekbrug. Het transport was vanochtend vroeg nog live te volgen via www.suurhoffbrug.live, tot het moment dat het Hartelcomplex was bereikt.

De route die de tijdelijke Suurhoffbrug aflegt – Beeld: Rijkswaterstaat

De Suurhoffbrug is 1 van de 13 bruggen in Zuid-Holland die aangepakt wordt. Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Ook zijn ze door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Dit vergroot de kans op storingen en daarom worden ze nu vernieuwd. “Voor deze omvangrijke klus maken we zo veel mogelijk gebruik van slimme en duurzame technieken,” zegt Rijkswaterstaat. “Op die manier vernieuwt Rijkswaterstaat de infrastructuur voor de komende generaties, en kunt u ook in de toekomst vlot, veilig en duurzaam van A naar B.”

Beeld bovenaan: Spieke Media