Oud-leerling Jort Bouma bezoekt basisschool CBS de Rank met Vattenfall Solar Team

Vrijdag 30 april kreeg basisschool CBS de Rank in Spijkenisse bezoek van het Vattenfall Solar Team. Jort Bouma, die vroeger zelf op de school zat, gaf leerlingen van de hoogste klassen uitleg over het bouwen van zonneauto’s en leerde ze meer over duurzaamheid en techniek.

“Toen ik zelf in groep acht zat zag ik het Vattenfall Solar Team op het Jeugdjournaal. Nu ben ik zelf lid van het team. Ik wil graag jongeren inspireren om het belang in te zien van een fossielvrij leven. Natuurlijk is het extra leuk om dit te doen op je eigen basisschool.”

Voortdurend rekenen 
Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Ze ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto. Daarmee doen ze mee aan races zoals het WK zonneracen in Australië. Jort is de strateeg van het Vattenfall Solar Team. Tijdens de race bepaalt hij de ideale snelheid van raceauto Nuna. Voor een leek lijkt het misschien logisch om voortdurend op topsnelheid te rijden, maar dan is de batterij snel leeg en sta je lang stil voor die weer is opgeladen. Jort moet een snelheid kiezen waarmee de auto kan blijven rijden.

 Jort Bouma – Beeld: Hans-Peter van Velthoven

Dat betekent dat Jort voortdurend moet rekenen, want bewolking, wind en hellingen zorgen continue voor veranderende omstandigheden. Bovendien is er nog de concurrentie om rekening mee te houden. Jort heeft een bachelor in technische wiskunde en in technische natuurkunde. Als er iemand is die de invloed van al die verschillende variabelen snel kan doorrekenen is hij het wel.

Jort Bouma staat voor de klas bij De Rank – Beeld: Vattenfall Solar Team

Samenwerken en doorzetten 
Tijdens het bezoek legde Jort uit hoe een zonneauto wordt gebouwd en hoe die werkt. Daarna kregen de kinderen de kans om de meegebrachte zonneracer Nuna Phoenix van dichtbij te bekijken. De leerlingen reageerden enthousiast op de komst van het bekende zonneraceteam. 
De juf van groep 7, Anne Boorsma, over het bezoek: ”Ik vind het heel leuk dat de kinderen leren over de techniek achter de zonneauto. Daarnaast hebben jullie, het Vattenfall Solar Team, het veel over samenwerken en doorzetten. Hier zijn wij in groep 7 ook mee bezig, jullie komst sluit daar dus goed bij aan.” 

Wedstrijd: ontwerp een wedstrijdhelm
Dit jaar organiseert het team een ontwerpwedstrijd waarbij leerlingen van basisscholen een ontwerp kunnen maken voor een racehelm. De beste inzendingen worden daadwerkelijk uitgevoerd wat inhoudt dat de coureurs de helm dragen tijdens de race. 

De kleurplaat die leerlingen kunnen inkleuren – Beeld: Vattenfall Solar Team

Zeven maal wereldkampioen
De Bridgestone World Solar Challenge geldt als het WK zonneracen. De race in Australië wordt om het jaar gehouden en teams uit de hele wereld verschijnen met zelfgebouwde zonneauto’s aan de start. De 3000 kilometer lange route voert dwars door de Australische outback. Het Vattenfall Solar Team werd al zeven keer kampioen. Vanwege Covid-19 is de race dit jaar afgelast. Verschillende teams zoeken gezamenlijk naar een alternatief.

Bericht/Beeld: Vattenfall Solar Team