Lichtjesoptocht in centrum eindigt met boetes

Dinsdagavond hebben betogers van een lichtjesoptocht het bloed onder de nagels vandaan weten te krijgen van zowel politie als gemeente. De gemeente is teleurgesteld, omdat ze meewerkten aan de manifestatie en meedachten om de tocht goed te laten verlopen. Op meerdere momenten stonden mensen dicht bij elkaar. Uiteindelijk werden aan het eind alsnog boetes door politie en handhaving uitgedeeld.

De lichtjesoptocht was vooraf bij de gemeente aangemeld als manifestatie. Een groep van maximaal 50 mensen zou een ronde door Spijkenisse lopen. Oorspronkelijk wilden ze dat doen met fakkels, maar dat vond de gemeente te gevaarlijk. Een groep liep de tocht, die ook langs vaccinatielocatie Den Oert ging, om vervolgens weer terug te komen bij het marktplein. Er werd onderweg rustig aan gedaan en af en toe werden er teksten geroepen of omstanders gevraagd om ook aan te sluiten. De tocht werd onderweg nog ingekort omdat die te lang bleek te zijn. Op het marktplein werd vervolgens met de hele groep een foto gemaakt.

Beeld: Spieke Media

Na terugkomst van de lichtjesoptocht op het marktplein is nog een los groepje van ongeveer 15 mensen op eigen initiatief een ronde gaan lopen door de winkelstraten. Naar eigen zeggen deden ze dat “omdat de avondklok nog niet ingetreden was.” De handhavers fietsten met de groep mee en grepen verder niet in. Uiteindelijk werd bij terugkomst op het marktplein nog een fotomoment gedaan waarbij mensen elkaar omhelsden en binnen 1,5 meter van elkaar stonden. De groep liep weg en bij de Boekenberg werd door een kleiner groepje een omhelzing gegeven, maar de politie en handhaving waren het daar niet mee eens en hebben boetes uitgedeeld aan het groepje.

Een tweede fotomoment nadat een kleiner groepje een ronde heeft gelopen – Beeld: Spieke Media

Het precieze aantal boetes kan een woordvoerder van de gemeente Nissewaard nog niet vertellen. Ook is de gemeente teleurgesteld. “Helaas heeft de organisatie niet gehandeld overeenkomstig de afspraken en dat vinden wij zeer teleurstellend,” meldt de woordvoerder. “We hebben veel menskracht vrijgemaakt om deze manifestatie te faciliteren zodat zij de boodschap kunnen uitdragen.” In een reactie laat ze ook weten dat er mogelijk nog op basis van foto’s een proces verbaal uitgeschreven kan gaan worden.

De politie deelt boetes uit – Beeld: Spieke Media

Een van de betogers geeft in een reactie op social media aan dat het haar eerste boete is in een jaar tijd voor het overtreden van de covid-maatregelen. “Ik wil de rechter in de ogen aankijken als ik zeg dat ik een knuffelboete heb gekregen,” zegt zij. Volgens haar hebben zeven betogers een boete gehad.

Beeld: Spieke Media