Iris Kay ontvangt Jillis Bruggeman Opsteker

De gemeente Schiedam reikt sinds 2016 de Jillis Bruggeman Opstekers uit, naast de landelijke Jillis Bruggeman Penning. De eerdere lokale prijs gaat vanaf 2020 jaarlijks naar drie personen binnen de samenwerkingsregio Zuid-Holland-Zuid. De winnaars krijgen deze om hun inzet vóór LHBTI-emancipatie en tégen discriminatie en uitsluiting in hun gemeente.

Iris Kay – Privé foto

De ontvangers van de penning zijn gekozen als winnaars vanwege hun inzet om zowel lokaal als regionaal de positie van LHBTI-ers structureel te verstevigen. Hun inzet en volharding is iets wat hen verbindt. Iris Kay uit Spijkenisse is gekozen voor het oprichten en beheren van de lokale belangenorganisatie LHBT+ Nissewaard. Met dit netwerk geeft ze betekenis aan verbinding en zelforganisatie van LHBTI-ers waar deze er eerder nog niet was.

De andere twee winnaars van de 2021-editie zijn Lennart Lenskens uit Dordrecht​ voor het bijna 10 jaar organiseren van het jaarlijks evenement Dordrecht Pride, en Raymond Kalkman uit de Hoeksche Waard voor het oprichten en beheren van LHBT Hoeksche Waard.

LHBT+ Nissewaard is te volgen op Facebook via de groep LHBT.Nissewaard, Instagram LHBTNissewaard en via discord te bereiken op LHBTI Nissewaard.

Jillis Bruggeman
Op 9 maart 1803 werd hij als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde LHBTI-monument van Nederland, herinnert hier aan.

Bekijk hier de uitreiking van de landelijke Jillis Bruggeman Penning:

Bericht: Gemeente Schiedam / Spieke Media | Video: Gemeente Schiedam | Beeld: privé foto


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]