Defensie levert steun aan Combat Aviation Brigade

Eenheden van Defensie ondersteunen tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade die terugkeert naar de Verenigde Staten. In de Rotterdamse haven en rondom vliegbasis Eindhoven zet Defensie ongeveer 75 Nederlandse militairen in voor deze Host Nation Support.

De VS hebben Nederland om ‘Host Nation Support’ (gastlandsteun) gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit het oosten van Europa naar de Rotterdamse haven. Het grootste deel van de 1200 voertuigen en containers gaat over de weg naar Rotterdam. 54 UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache helikopters vliegen via vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Vanaf Rotterdam wordt al het materieel naar Amerika verscheept.

Helikopterbrigade
De Combat Aviation Brigade van de 101st Airborne Division van de Amerikaanse landmacht heeft ruim 9 maanden deel uitgemaakt van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikaanse helikopterbrigade trainde met NAVO-partners in Oost-Europa. Amerika lost deze brigade af en haalt deze nu terug naar de thuisbasis in de staat Kentucky. De helikopters vliegen op weekdagen tussen 15 maart en uiterlijk 6 april in groepjes via Eindhoven naar Rotterdam. Na aankomst worden de helikopters klaargemaakt om samen met de voertuigen en containers te verschepen naar Amerika.

Rotterdamse haven
De Nederlandse krijgsmacht zet de komende weken diverse eenheden in om de Amerikaanse troepenverplaatsing te ondersteunen. Het overslagterrein in de Rotterdamse haven wordt ‘tijdelijk militair object’ en dag en nacht bewaakt door bewapende militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid op het water bij binnenkomst van het schip en duikers hebben vooraf de kades gecontroleerd. De luchtmacht coördineert en begeleidt de binnenkomst van de helikopters en hun hondenteams controleren het tijdelijke militaire object.

Vliegbasis Eindhoven
Op vliegbasis Eindhoven staan ook militairen klaar om de operatie te ondersteunen. De 54 helikopters maken hier een tussenstop. De luchtmacht bewaakt de toestellen en voorziet hen van brandstof. Als de helikopters mechanische problemen ondervinden, kunnen Amerikaanse militairen de toestellen repareren op vliegbasis Eindhoven.

Achter de schermen
Ook achter de schermen levert defensie steun. Zo heeft de MIVD een veiligheidsanalyse gemaakt, levert de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie transport van het Amerikaanse personeel en ondersteunt Defensie de bewaking in de haven.

COVID-19-maatregelen
Om de doorvoeroperatie ondanks de door COVID-19 veroorzaakte beperkingen toch door te kunnen laten gaan, is een uitvoerig Plan van Aanpak opgesteld. Dit gebeurt in goed overleg met betreffende veiligheidsregio’s.

De Amerikaanse militairen hebben voorafgaand aan de operatie twee weken verplicht in quarantaine gezeten en worden ook getest op COVID-19 voordat ze Nederland in mogen. Gedurende hun verblijf in Nederland houden zij zich als afgezonderde groep aan de geldende Nederlandse COVID-19-maatregelen.


Heb jij iets gezien, meegemaakt of staat er nog iets bijzonders te gebeuren? Tip onze redactie.
Je kan ons een WhatsApp sturen of mailen naar: [email protected]