gemeentehalfwegspijkenisse

Eerste 51 vluchtelingen opgevangen; nog ruimte voor veel meer opvang in Spijkenisse

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn woensdag in Spijkenisse aangekomen. Zij worden veelal opgevangen in hotel Carlton Oasis op de Halfweg en een klein deel in De Boeg. Toch kan Spijkenisse nog ruim 250 mensen extra opvangen, zegt Huug Moerland van de al 5 jaar oude noodopvang aan de Boyleweg.

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat inmiddels 7 mensen in De Boeg opgevangen zijn, en 44 mensen in het Carlton-hotel. Daarvan zijn er 13 kinderen. “Maar dat aantal kan vandaag weer wijzigen. Het Carlton is nu vol voor de opvang van vluchtelingen. Het Atlas Hotel is de volgende plek waar we ze kunnen plaatsen.” De gemeente wil 175 vluchtelingen uit Oekraïne onderbrengen binnen de gemeente.

Huug Moerland van de noodopvang aan de Boyleweg doet een oproep aan de gemeente om samen aan tafel te gaan voor het opvangen van nog 250 mensen in zijn noodopvang aan de Boyleweg, op een steenworp afstand van het Carlton hotel. Dat gebeurt nu niet door een oud en nog lopend geschil tussen de gemeente en zijn bedrijf. “Wat mij betreft kan het vanmiddag nog voor het einde van de middag opgelost zijn,” zegt Moerland die openstaat voor een oplossingsgerichte aanpak. “Daarmee zou de opvang snel gebruikt kunnen worden.”

De opvang is in 2016 gerealiseerd toen het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) op zoek was naar locaties vanwege een grote toestroom asielzoekers toentertijd. Het COA heeft de locatie, die uit 64 kamers bestaat, goedgekeurd en wilde er 255 mensen plaatsen, maar de vergunning werd later door de gemeente ingetrokken. Ook zwakte de instroom af waardoor de opvang niet meer nodig was. Na die tijd is geprobeerd om een migranten-hotel van het pand te maken, maar daar stak de veiligheidsregio een stokje voor. “Voor noodopvang kan de locatie wel gebruikt worden, maar voor een hotel-functie gelden er andere brandvoorschriften waaraan deze locatie niet voldoet,” zegt de eigenaar van het pand. “Daarmee zouden we nu dus wel een noodopvang kunnen realiseren.” Volgens hem is ook het COA inmiddels alweer enige tijd geïnteresseerd in het pand.

Vond je dit een goed artikel?
Steun Spieke in het maken van nieuws.
Klik hier voor meer informatie Adverteren voor ondernemers logo

More in:gemeente

Ook interessant